Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalen Hair – lika aktuell i dag som på 60-talet

/
 • Om hippiekulturen och flower power-generationen. Hair the musical hade premiär i slutet av 60-talet, men går    fortfarande hem hos musikalpubilken. På Vittra har man botaniserat i second hand-butiker för att hitta de rätta kläderna.
 • Om hippiekulturen och flower power-generationen. Hair the musical hade premiär i slutet av 60-talet, men går    fortfarande hem hos musikalpubilken. På Vittra har man botaniserat i second hand-butiker för att hitta de rätta kläderna.
 • Totalt medverkar 64 elever och alla har olika uppgifter. Musikesteterna står givetvis för de sköna 60-talslåtar som man förknippar med ”Hair”.
 • Som en enda stor, härlig familj. Simon Käthner sjunger ”Aquarius” i rollen som George Burger. Alla i hippiestammen visar sin kärlek till honom.
 • Hairs, grundare James Rado, har hälsat ”Keep up the good work” till Vittras elever.
 • Viktor Olofsson kanske många känner igen som musiker i Östersundsbandet Patriarch. I musikalen Hair gör han rollen som Woof Daschund.
 • En blyg tjej som lätt blir kär. Så beskriver Katarzyna Waclawek sin karaktär Crissie.
 • Dansesteten Caroline Ljusterdalär munk, rektor och stammedlemi uppsättningen. I framtiden skulle hon gärna vilja bli sminkös.
 • Andreas Jonsson gör sin sångdebut för publik den 30 mars. Det var skakigt i början, men nu känns det bättre.

Skapa kärlek, inte krig. Det var budskapet när Hair hade urpremiär i New York 1967, och det är också budskapet när Vittras estetelever sätter upp 60-talsmusikalen i vår.

– Den känns lika relevant i dag som den gjorde då, säger Andreas Jonsson.

Annons

Aoom, aoom, aoom. Det är lätt att tro att man har kommit till ett yogacenter, men det är bara hippiestammen i form av Vittras estettreor som övar mystiska ljud i sin teaterlokal.

– Vi rör oss till ljuden, släpper loss och är allmänt flummiga, säger Caroline Ljusterdal.

Men det dröjer inte länge innan ljuden brakar loss i kända 60-talslåtar. Simon Käthner i lysande orange byxor ger oss ”Aquarius” och Andreas Jonsson sjunger ”Let the sunshine in”. Han gör rollen som Hud, en svart, självständigkille som står lite utanför gänget.

– Det här blir första gången som jag sjunger för en publik. Jag var fruktansvärt skakig i början, men nu känns det kul att få komma fram, säger han.

Andreas är en av dem som har en mer framträdande roll i uppsättningen. Fast ingen vill egentligen, på hippievis, prata om huvudroller eftersom alla är lika viktiga.

Rockmusikalen Hair handlar om hippiekulturen och flower power-generationen som revolterade mot Vietnamkriget och skapade sina egna normer. Viktor Olofsson tror att gemene man förknippar tiden med skön musik och stämning, på många sätt ganska långt borta från samhällsklimatet i dag. Samtidigt tycker han alltid att det är intressant att belysa hippierörelsen.

– Subkulturer finns nu också, även i Östersund. Fast jag tror att det är svårare att vara motsträvig och gå emot samhället i dag.

Hair vållade stor uppståndelse när den kom för sin nakenhet och sitt gränsöverskridande sex.

Många av scenerna kräver att de medverkande är ganska intima med varandra genom smekningar och kramar. Många tyckte att det var jobbigt i början, men försökte att se det som en utmaning. Nu tycker de flesta att de kommit närmare varandra.

– Det går bättre när vi har lärt känna varandra. I början var det jättejobbigt att ta på någon annans rumpa, säger Viktor, som spelar homosexuelle Woof, och skrattar.

– Jag har utvecklats jättemycket. Personlig mognad är synonymt för hela musikalen, fortsätter han.

Vittra har inte ändrat mycket på Hairs originalversion och det har redan fått grundare James Rado att brista ut i hälsningen ”Keep up the good work!”

På Hairs officiella hemsida ”hairthemusical.com finns nu även Östersund med på kartan över spelställen i sällskap med New York, London och Milano. Elevernas affisch, skapad av Nils Bylov, blev också utvald till månadens affisch på samma hemsida.

– Vi har mycket att leva upp till, Hair är en väldigt anrik musikal, konstaterar Andreas.

– Men vi är grymt taggade och vill att det här ska bli världens seriösa grej. Vår familj och våra vänner ska inte känna igen oss på scenen, då är vi Hair, säger Caroline.

Premiär i Östersund blir det på Storsjöteatern den 30 mars. Nu väntar ett hårt schema med många repetitioner för att hinna klart. Totalt medverkar 64 elever och alla har olika uppgifter. De som inte befinner sig i strålkastarljuset på scenen, i form av skådespelare, sångare och musiker, får ta hand om scenografi, dekor, smink och kläder.

Caroline tycker att det är synd att de inte fick möjlighet att sätta upp en musikal även i årskurs två. Då hade de varit mer erfarna nu, och mer samspelta redan från början.

– Det känns så sorgligt att det snart är över, jag kommer att gråta, säger hon.

– Jag med, säger Katarzyna Waclawek, och får medhåll av Viktor och Andreas.

Och det är väl som det ska vara. Blod, svett och tårar hör som bekant hemma på musikalscenen.

Mer läsning

Annons