Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikal gav receptet på en bra skola

Receptet på en riktigt bra skola är borta.

Men med hjälp av guldpengar från Statens kulturråd fick sagan ett lyckligt slut.

Fjällängsskolan blev en skapande skola för 200 elever.

Kultur i skolan är en bristvara på många håll i Sverige. Men genom Statens kulturråd har skolor kunnat söka pengar för att utveckla och bredda kulturen i undervisningen.

Det nappade Fjällängsskolan i Torvalla på. Genom ett läsförståelseprojekt hade samtliga elever på skolan kommit i kontakt med figurerna spågumman Julia, Nicke Nyfiken, Doris Detektiv och Cowboy Jim. Figurer som kunde fortsätta att utvecklas och förverkligas.

Så föddes idén om att sätta upp en musikal för kulturrådets pengar.

När mörkret hade lagt sig och invånarna i Östersund njöt av tisdagskvällens stillhet brakade det loss i lokalerna på Fagervallen.

– Receptet på en riktigt bra skola är borta och jag är med och försöker hitta det, säger Detektiven Doris spelad av Anna Qvarström i klass 5.

I logerna bakom scenen hade de fem huvudrollsinnehavarna slagit läger, en färgstark blandning av personer, intressen och hårspray. Nervositeten gick inte att ta miste på hos dem alla, Spådamen Julia, Melina Forsgren, Nicke Nyfiken, Minna Johansson och Cowboy Jim, Torben Sundkvist.

– Det är nervöst, men väldigt kul, säger Anna Qvarnström.

Medan huvudrollsinnehavarna förde berättelsen framåt hjälpte resterande klasser och elever av att med sång och dans hitta ledtrådarna till en riktigt bra skola. Totalt var 200 elever med och genomförde den musikaliska resan, en resa som pågått hela läsåret och som nu nått sitt slut.

– Det har varit ett stort jobb att få ihop allt. Men det är otroligt roligt att det faktiskt blev av, att vi gjorde det, säger Annica Nilsson, lärare på Fjällängsskolan.

Urpremiären av musikalen Det försvunna receptet fick rungande applåder från publiken. För en riktigt bra skola bygger väl ändå på solidaritet, gemenskap och kanske en och en annan guldpeng för att koka ihop allt till en härlig soppa.