Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik har betydelse för flickor

/
  • Tjejerna i klass ESMK07 samtalar om musikens betydelse. Från vänster: Maria Henriksson, Frida Norberg, Ellen Kristiansson, Frida Henriksson, Therese Nilsson, och Josefine EllingssonFoto: Henrik Flygare
  • ”Ibland är det skönt att slippa allt runt omkring och bara fokusera på musiken.Jag brukar lyssna på Foo Fighters när jag är ute och springer, Coldplay när jag vill ha lite mer känsla och Red Hot Chili Peppers bara för att bli glad”, säger Frida Henriksson.
  • ”Det är klart att man har vissa låtar som man kopplar ihop med bra minnen. Om man mår dåligt är det bra att lyssna på dem”, säger Frida Norberg.

I veckan kom redan hajpade boken ”Musikens betydelse för flickor” av den engelska författaren Lavinia Greenlaw. Vilken roll spelar musiken för tjejerna i en vanlig musiktvåa på Palmcrantzskolan?
– Världen påverkar musiken och musiken påverkar världen, säger Frida Norberg.

Annons

”Musikens betydelse för flickor” är självbiografisk och handlar om hur musiken och popkulturen format Greenlaw genom hennes liv. Vad den har gjort med hennes klädstil och hur den faktiskt kan påverka en personlighet.

Läsaren får följa författaren genom livet från barndomens dans på pappas skor via de fumliga stegen på disco till sena tonårstidens uppror. I den pulserande storstaden London och på landsbygden, där sömnigheten gjorde att Greenlaw flydde ännu mer in i idolernas och skivornas värld.

För tjejerna i ESMK07 har musikintresset uppstått på lite olika sätt. Några är uppvuxna med musiken som en självklar del av livet, ständigt omgivna av toner. Andra har utforskat musiken helt på egen hand.

Frida Norberg har växt upp med en musicerande pappa och spelat piano i hela sitt liv. När hon var liten spelades alltid Queen på högsta volym hemma i vardagsrummet. Den låt som är mest förknippad med barndomen är utan tvekan Freddie Mercurys röst när han sjunger, numera klassiska ”Bohemian rhapsody”.

Sandra Kristiansson satte tidigt musiken i fokus trots att ingen i hennes släkt påverkat henne det minsta. I dag spelar hon både piano och gitarr och sjunger. Hon beskriver gärna sig själv som en musiknörd ständigt på jakt efter en ny skiva. Och då helst en lp-skiva.

– Det är roligast att utforska gammal musik som inte är så trendig längre. Och det är bra mycket coolare att äga en bra lp-skiva än en cd från 90-talet, säger Sandra.

I ”Musikens betydelse för flickor” hittar Lavinia Greenlaw sin identitet genom musiken. Gemensamt för alla tjejerna i klassen på PC är de använder musiken för att må bättre. Den rätta låten kan både stärka, bekräfta och göra deppiga tankar lite ljusare.

– Det är klart att man har vissa låtar som man kopplar ihop med bra minnen. Om man mår dåligt är det bra att lyssna på dem, säger Frida Norberg.

frida Henriksson nickar instämmande. Hon stänger gärna ute omvärlden och låter musiken ta över en stund.

– Ibland är det skönt att slippa allt runt omkring och bara fokusera på musiken.

– Jag brukar lyssna på Foo Fighters när jag är ute och springer, Coldplay när jag vill ha lite mer känsla och Red Hot Chili Peppers bara för att bli glad, säger hon.

– Jag blir glad av gubbrock, Creedence, Bob Dylan eller Beatles, inflikar Josefine Ellingsson.

Alla verkar vara överens om att det finns en skillnad mellan tjejers och killars musikintresse.

– Killarna snackar alltid om så konstiga saker, om häftiga solon och så, säger Frida Norberg.

– De är mer inriktade på att skryta om hur skickligt och snabbt de kan spela, säger Karin Lagerkrantz.

– Jag tror att tjejer är mer intresserade av själva känslan och lyssnar mer på texter än vad killar gör, säger Josefine.

Om den skiljaktigheten ändå mynnar ut i samma känsla i slutänden är en helt annan fråga. Det kanske mest intressanta med musiken är nog ändå att den skapar en speciell gemenskap och kan göra en så lycklig menar tjejerna.

– När man står där på scenen och adrenalinet flödar, det är det bästa. Det är därför jag är här, säger Therese Nilsson.

– Jag tror att vi i klassen, på grund av musiken, känner att vi har mycket mer gemensamt än vad vi egentligen har, säger Frida Norberg.

Mer läsning

Annons