Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musik att möta sommaren med

Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor, du nalkas ljuva sommar . . . LO Rindberg går gärna in i sommaren med musik.

Ack, ja, du Israel Kolmodin, du lyckades redan för fyrahundra år sedan uttrycka vad vi väl alla känner och upplever vid den här tiden på året. Sången och musiken har fortsatt att flöda sedan psalmistens tid och flödar nu mer än någonsin. Svensk musik får alltmer internationella influenser och det är en spännande mix av musikstilar med rötter i olika kulturer som spelas in. Här några tips på ny spännande musik att möta sommaren med:

Nils Landgren är ju som bekant en mångsidig musikant och med sitt röda horn aktiv i både Funk Unit och flera storband. Men han är också med sin karaktäristiska, sensuellt hesa röst en suverän sångare, framför allt när det gäller jazzballader. På den nya skivan "Eternal beauty" (ACT music) har han satt samman ett nytt dream team för just det slags musik som spänner mellan stillsamt känsliga ballader och skönt sugande rytmer. Alla nummer på skivan har kärlek och kärleksrelationer som tema och särskilt magiskt klingar klassiska "Green fields" i Landgrens tappning. Utsökt duosång med Lisa Nilsson i "For your love" och en speciell hyllning tillägnas bortgångne vännen och pianisten Esbjörn Svensson i dennes underbart vackra "Love is real".

En viktig musikalisk kugge i Nisse Landgrens Funk Unit är gitarristen Andy Pheiler, funkigare än det flesta på sitt instrument. Men han är också sin egen låtskrivare och bandledare i samma genre, och nu har han precis presenterat sitt fjärde egna, internationellt influerade album med supersvängiga låtar. Speciella gäster på "Future man" (Daion Recordings) är den brasilianska sångerskan Simone Moreno och flöjtvirtuosen Magnus Lindgren. Det är riktigt heta dansrytmer som strömmar ut från Andy Pheilers nya album – perfekt att låta snurra på skivtallriken under sommarfesten.

Vill man förstärka den svenska sommarmusiken med fler heta rytmer kan man låna sitt musikaliska öra till den svensk-senegalesiska duon Sousou & Maher Cissoko, som just släppt sitt tredje album "Africa moo baalu" (Jaliya Connection). Skivtiteln betyder ungefär Afrikas ledare, men musiken anknyter mer specifikt till den senegalesiska traditionen med stränginstrumentet kora i centrum. Svenskfödda Sousou är en av få kvinnliga koraspelare i världen och bildar tillsammans med Maher Cissoko en helt unik duo, som blandar västafrikanska rytmer och klanger med reggae och blueskänsla samtidigt som de i sina texter förmedlar viktiga humanitära och fredsbudskap. Ett läckert stilblandande inslag i sommarmusiken.

När solen går ner en vacker sommarkväll vill man nog gärna lägga på Jan Lundgrens senaste cd "Flowers of Sendai" (BeeJazz) medan man läppjar på en svalkande drink. Skivtiteln anspelar på den stad i mellersta Japan, som arrangerar en av världens största jazzfestivaler, där Jan Lundgren framträtt och fått inspiration till titelmelodin. Lundgren är en poet vid sin klaviatur, sparsmakat uttrycksfull, nyansrik och elegant. Här spelar han på trio med Mattias Svensson, bas, och Zoltan Csörsz, trummor. Allt är så utsökt vackert och välbalanserat. Och lite melankoliskt, som i just Georg Riedels Melancholia.

Dagen går mot sitt slut, sommarnatten kommer smygande. Det är då vi släpper fram multimusikanten Anders Hagberg, tidigare känd från band som Mynta och Yggdrasil. Nu med sina flöjter, sopransax, sälgpipa och mungiga, lierad med palestinske Ahmad Al-Khatib på det ursprungligen mesopotamiska stränginstrumentet oud. Med sitt mjuka och svajande ljud är oud vanligt förekommande i arabisk musik och här kan man verkligen påstå att två musikkulturer - den arabiska och nordiska - möts i stundens improvisationer med ljuva harmonier i vad som vanligtvis brukar kallas världsmusik. Jag vet mig aldrig tidigare ha lyssnat till en kontrabasflöjt, men den ljuder avslappnat skönt i den svenska sommarnatten. På Anders Hagbergs cd "Melodic melange" (Footprint records) ackompanjerad både av oud, orientaliskt slagverk och kontrabas.