Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik att bli glad av med Offerdals spelmanslag

/

Annons

"Hemma" är titeln på Offerdals Spelmanslags senaste skiva, som släppts i dagarna. Det är spelmanslagets sjunde skiva och den skulle egentligen ha kommit i fjol när det var 25-årsjubileum.

– Men av olika anledningar, födslar och dödslar och mycket annat, blev det inte så. Nu firar vi att vi snart fyller 26 med den här skivan istället, det går bra det med, säger lagets nyckelharpist Olle Simonsson.

"Hemma" innehåller 17 låtar varav tre traditionella och 14 nyskrivna. Det verkar inte råda någon brist på kompositörer bland spelmanslagets medlemmar. "Hovkompositör" är dragspelaren Emil Olofsson, snart 84 men still going strong. Han har bidragit med tre låtar, band annat "Josåfin", en vals som är o, så fin.

Olle Simonsson har komponerat "Zuluhambo".

– Den kom till när delar av spelmanslaget var till Sydafrika på turné 2007, berättar han.

Den medlem som har längst till träffarna med spelmanslaget är Don Peterson i Illinois, USA. Han kunde inte vara med vid skivinspelningen men finns representerad ändå genom sin låt "A waltz for Anna" som han skrivit till sitt barnbarn.

Spelmanslaget har över 20 medlemmar men alla har fått vara med och säga sitt om låturvalet till skivan.

– Vi spelar och spelar och diskuterar och diskuterar. Och till sist så har vi ett gäng låtar som alla är överens om, säger Olle Simonsson.

"Hemma" är en skiva att lyssna till för alla som uppskattar genuin jämtländsk spelmansmusik där fiolerna får sällskap av dragspel, bas och lite andra instrument. Och att dansa till för den som tycker om att riva av en polkett eller en hambo.

Och i slutet finns en bonuslåt av helt annan karaktär, men eftersom den inte finns med i skivhäftet är det väl bäst att jag inte berättar mer om den här. Glad blir man av den i alla fall.

Mer läsning

Annons