Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museisamlingar i behov av mer vård

Jamtli skulle behöva lägga mer pengar på konservering och restaurering de kommande tio åren.

Över hälften av landets museer kommer inte att kunna vårda sina samlingar tillräckligt bra och även på Jamtli behövs mer resurser, men ekonomin sätter stopp.

25 länsmuseer finns med i en undersökning där Nordiska konservatorförbundet tittat närmare på viktiga problem som försvårar bevarande av samlingar de kommande tio åren.

Klimatförändringar, skadedjur och bristande resurser för hantering av föremål framhålls som de största hoten.

– Nu måste vård av samlingarna prioriteras högre, annars kommer framtida generationer inte att kunna ta del av betydelsefulla delar av vårt kulturarv, säger Pia Christensson, ordförande för Nordiska konservatorförbundets svenska sektion.

På Jamtli är Christina Vistman chef på avdelningen för samlingar och kulturmiljö:

– Det är tyvärr så här det har blivit. Från statligt håll har det förekommit olika projekt som syftat till att komma tillrätta med behov rörande museisamlingar men vi har stora problem, säger hon.

På Jamtli är inte läget så att föremål står och förstörs. De finns i bra magasin, med bra förvaring.

– Men det finns ett grundbehov av en översyn av hur alla föremålen mår. Då skulle vi veta om en viss målning har behov av exempelvis fastläggning av färgbortfall, säger Christina Vistman.

Man kan säga att det saknas diagnoser för hur samlingarna mår.

– Jamtli har väldigt stora samlingar och det krävs ett antal år för att gå igenom varje föremål.

– Det är många materialkategorier och det behövs olika typer av kompetens. Vi har fotografier, textil och kulturhistoriska samlingar med allt från trä till plast och de åldras på olika sätt, fortsätter Cristina Vistman.

I frågan om de stora foto- och negativsamlingarna på Jamtli jobbas det kontinuerligt med översyn av förpackningsmaterialet så det ska vara arkivbeständigt.

– Mycket är vunnet med förebyggande vård, men för att komma längre och kunna jobba mer aktivt krävs mer resurser.

– Exempelvis behövs fler personer som jobbar med samlingarna, som kan upptäcka saker och göra det som krävs om något händer med dem, konstaterar Christina Vistman.