Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museifolk från hela landet på Mus-Olles

/
  • Jonne Danielsson visade Mus-Olles samlingar för museifolk från hela landet. Från Ytterån åkte gästerna vidare till Allan Flinks souvenirfabrik i Järpen och därefter till Åre.  Foto: Henrik Flygare

Dagens samtidsprylar är morgon-dagens museiföremål. En som tidigt förstod det var Mus-Olle, som samlade allt från tablettaskar till råttfällor och skapade ett unikt museum med över 150 000 föremål.

Annons

I går fick Mus-Olles museum besök av en grupp som sysslar med insamling, dokumentation och forskning kring dagens samtid.

Samdok är en sammanslutning av svenska kulturhistoriska museer och en av Samdoks så kallade pooler, den som ansvarar för fritid och hemliv, har under två dagar en träff i Östersund.

Turismen är ett av de områden som Samdok-poolen arbetar med, och för värdarna på Jamtli kändes det därför naturligt att ta med gruppen på en resa västerut.

– Mus-Olles museum, som är vår första anhalt, är ju starkt förknippat med den tidiga turismen i länet, säger Anna Hansen, forskningschef på Jamtli och syftar på brunnsturisterna som kom till Ytterån i början av förra seklet och kom att få stor betydelse för Mus-Olles samlande.

Bland Samdok-gästerna, som kom från såväl Stockholm som Gotland och Västra Götaland, var Mus-Olle okänd för en del och välbekant för andra.

– Jag har hört talas om Mus-Olle i säkert 30 års tid och det känns jättekul att äntligen få komma hit, sade Anette Rosengren från Nordiska museet i Stockhoim.

– Inbitna samlare finns och har funnits överallt, men ingen med Mus-Olles bredd. Han samlade ju på allt. Och han gjorde det inte bara för sin egen skull, utan han förstod att visa upp sina saker och förmedla kulturhistoria till omgivningen.

Mer läsning

Annons