Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museet visade Jämtlandsskåp

Över 100 skåp finns i samlingarna. I går berättade Jamtlis antikvarie Björn Olofsson historien om några av museets många Jämtlandsskåp.

Jämtlands läns museum, Jamtli, har över 100 gamla skåp i sina samlingar. De flesta av dem hör till kategorin Jämtlandsskåp men museet har även många äldre skåp från Härjedalen. För några år sedan kom museet på att det fanns för lite kunskap om skåpen och det var då som antikvarien Björn Olofsson började fördjupa sig i ämnet.

Under lördagen ordnade han en visning av några av museets äldre skåp för att sprida lite av den kunskap han har.

– Jag har tänkt att berätta lite om de här skåpen, hur de har sett ut över tiden och vad de har använts till, sade Björn Olofsson under sin inledning.

De äldsta skåpen på Jamtli härstammar från 1500-talet men samlingarna innehåller naturligtvis även skåp från guldåldern i Jämtlandsskåpets historia.

– När vi tittar på just det här skåpet så ser vi att man skruvat upp det ett litet snäpp till. Det är som om man kokat ihop all dekor i en 1700-talskyrka och kokat ner det till ett skåp, sade Björn Olofsson när han berättade om ett skåp som tillverkades 1789 av en av de allra mest kända bildhuggarna i landskapet, Johan Edler från Lockne.

Men Jämtlandsskåpen tillverkades förstås inte bara som dyra möbler för de rika. Användningsområdet var ofta som en praktisk bruksmöbel och som inte sällan kom att användas i flera generationer.

Ett 25-tal personer hade sökt sig till Björn Olofssons vandring i Jämtlandsskåpets historia.