Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mus-Olle firar 20 år med nya museet

/
  • Varje morgon ställer Karin Rickardsson ut förstoringen av huvudpersonen själv, Mus-Olle utanför museet.
  • Karin Rickardsson visar en hel pärm med tidningsurklipp där reportage om verksamheten har sparats.
  • – Vilka minnen vi har skaffat under de här 20 åren, säger tidigare ordförande i hembygdsföreningen, Erik Norberg till höger. I mitten Karin Rickardsson och till vänster Eriks fru Kerstin, som varit kassör i föreningen.

Nu på söndag firas att Mus-Olles nya museum i Ytterån fyller 20 år.
– Det har varit en turbulent tid med både sorg och glädje, säger hembygds-föreningens före detta ordförande Erik Norberg.

Annons

Visserligen var den rätta födelsedagen den tionde juni men själva firandet av museet blir på söndag. Då kommer Henrik Zipsane från Jamtli att hålla högtidstalet och andra aktiviteter vidjubileet är underhållning, kaffe och tårta samt skålande i hälsobringande vatten från Ytterån.

– Det har hänt mycket under de här 20 åren, säger Erik Norberg. Det som jag spontant kommer att tänka på är förstås invigningen 1989. Det var dåvarande landshövdingen Sven Heur-gren som klippte bandet och tiden efteråt då vi hade mellan 300 och 400 personer här varje dag.

– En annan höjdpunkt under de här åren var veckan när vi fyllde tio år och Peter Pluntky från tv-programmet Antikrundan var här och tittade på våra samlingar. Han har kommit tillbaka flera gånger efter det.

Men allt har inte varit glädje för museifolket. Den tionde augusti 1998 bröt tjuvar sig in i lokalerna och slog sönder flera montrar och stal värdefulla mynt, gamla vapen och frimärken.

– Vi tvingades stänga museet under en vecka medan vi inventerade och städade upp, minns Norberg.

Efter några dagar hittade en privatperson flera plastsäckar vid bensinmacken i Gällö. Han blev misstänksam när han såg att det stack fram gevärspipor ur säckarna och ringde polisen. Det visade sig att här fanns det mesta som blivit stulet utom de mest värdefulla mynten, som fortfarande saknas.

– Men inget ont som inte har något gott med sig. Vi fick mycket bra reklam i riks-tv och övrig press under några dagar när Mus-Olles museum nämndes över hela landet på grund av stölden.

Ett problem för museet har varit och är fortfarande de vikande besökssiffrorna. Första året, som var det bästa, hade man cirka 15 000 besökare, men sedan har det gått stadigt utför och de senaste tre åren har besökssnittet varit 6 000.

– Jag tror att pensionärerna, som tidigare åkte ut på bussresor, har blivit piggare och far till Thaliand i stället, säger Karin Rickardsson, som är styrelseledamot i föreningen.

– En annan orsak till våra problem var att det inte fanns tillräckligt med ideella krafter som kunde jobba här. Det blev för mycket för oss som ställde upp. Men det har vi löst nu genom att byalaget och hembygdsföreningen gemensamt ska driva museet.

Så Karin Rickardsson ser ljust på Mus-Olles framtid.

– Vi har ett bra samarbete med Jamtli redan och det ska vi fortsätta med. Sedan hoppas jag att kommunen får en kommunantikvarie som har ansvaret för Mus-Olles och andra kulturfrågor inom Krokoms kommun.

På frågan vad som varit bäst under de 20 åren tvekar Karin Rickardsson inte.

– Det var när vi tog med en del av utställningen till Sollentunamässan i Stockholm 1998. Vilken succé det blev!

– Och när vi kom hem fick vi sätta upp samma utställning på Jamtli.

–Det året var det mycket Mus-Olle, både i länet och i landet.

Mer läsning

Annons