Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Murklans restaurang växer så det knakar - inte minst på grund av flyktingtillströmningen i området

På åtta månader har Murklans restaurang och catering på Frösön ökat från tre till 16 anställda.

Delvis beror det på den nyligen öppnade flyktingförläggningen.

– Vi har anställt sex nya personer med anledning av att Migrationsverket skrivit kontrakt med oss fram till den sista december på att vi ska servera flyktingarna frukost, lunch och middag, säger ägaren Stefan Nerpin.

– Därefter har vi fått option på en förlängning att servera maten månad för månad. Vi har dessutom tagit på oss att städa förläggningen, en tjänst som vi köper. Men rummen får de städa själva.

Stefan Nerpin startade sin verksamhet på Frösön den 21 februari. Då var de tre som jobbade och första dagen kom det 27 lunchgäster.

De körde på, antalet gäster ökade samtidig som cateringverksamheten blomstrade. I dag har de mellan 150-200 lunchgäster varje dag. Omsättningen ligger på sex miljoner.

Förra veckan hörde Migrationsverket av sig.

– De ringde i måndags och frågade om vi kunde ta emot 300 flyktingar och servera dem mat tre gånger om dagen, säger Stefan Nerpin som efter att ha svarat ja på den frågan undrade när de kom.

– De börjar komma på torsdag, blev svaret och då blev det bråttom. Men vi har gjort det enkelt för oss nu i början, vi har uteslutit fläskkött i maten och Migrationsverket har i stort sett beställt skolmat.

Det blir med andra ord mycket kyckling och grytor av olika slag. De serverar även barnmat på burk plus välling till de små barnen. Dessutom finns det förstås sallad, smör, bröd och dryck.

– Det här är fantastiskt kul, säger Stefan Nerpin entusiastiskt. Vi har visat att vi har kunnat dra igång en ny verksamhet på en vecka. Vi har köpt möbler och investerat i stora värmeskåp och nyanställt sex personer.

– För oss gör det inget om det blir 300 flyktingar, vi har förberett oss för det.

Men basen i den här restaurangen är militären som finns kvar på området, dessutom växer antalet företag. Stefan Nerpin har dessutom vandrarhem i området med 34 rum med fyra bäddar i varje.

Hit söker sig folk vid större evenemang som Storsjöyran och skidskytte VM för att nämna några.