
Muren byggdes som en ring runt Västberlin av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten från öst via Västberlin. Officiellt använde öst benämningen "antifascistiska skyddsvallen". Uppåt tre miljoner flydde under perioden 1949-1961. Många var välutbildade och unga. Efter murens byggande till och med 1989 tog sig 5 000 över och 200 dödades. Muren var egentligen två med ett ingenmansland emellan. I detta var diken, taggtråd, minor, vakttorn och bunkrar.
1989 började det trappas upp med demonstrationer i Östtyskland för demokratiska reformer. Demonstrationerna och andra påtryckningar samt viss Perestrojka ledde till murens snabba fall. Ett fall som fick återspegling i hela världen.
Nu när man år 2019 firar 30-årsminnet av murens fall vid tysk-tyska gränsen, så söks kopplingar till vårt område kring denna händelse. Här förmedlas en med anknytning till murens fall och Östersund.
Det var dekoratör Stig Johansson, Östersund, och verksam vid Domus varuhus, Östersund, som var den som snabbt anknöt till händelsen. Han fick direkt en egen idé om att göra en nyårsskyltning i ett av Domus varuhus skyltfönster, som speglade alla murar som revs under året. Redan en månad efter murens fall, i november 1989, gjorde Stig den skyltning som visar raset av muren. Den mur han gjorde för 30 år sedan är i stil med den som man i Berlin illustrerade med vid tidigare jubileer och som sedan föll som dominobrickor.
Stig hade verkligen djup i sina tankar och var före sin tid. Han skall hedras för sin spegling av demokratins seger över förtrycket.
Sören Jonsson