Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multitalangen Theresa gör musikalisk mosaik

/
  • Theresa Andersson känner sig sällan ensam på scenen trots att det faktiskt är precis det hon är.”Det går bra, jag har ju publiken, och mina många olika personligheter”, säger hon och skrattar. Foto: Scanpix

Hon har gjort kökssuccé på nätet. Nu kommer multitalangen Theresa Andersson till Östersund och Klubb Sam med sin enkvinnasshow.

Annons

Det finns ett Youtube-klipp på Theresa Andersson där hon står ensam och barfota i sitt kök i New Orleans. Där, bredvid kylskåpet och dess magneter, sjunger hon låten ”Na, na, na” samtidigt som hon framför musiken med trummor, gitarr, fiol och looppedaler. Hon spelar med både händer och fötter. Det klippet är uppe i hisnande en miljon klick och folk från hela världen har lämnat kommentarer.

– Det är jättekul. Jag la upp klippet för att det är så svårt att förklara för arrangörer vad det är man gör, och då fick det fart av sig själv, säger hon.

Klippet medförde också att hon fick komma till Conan O’Briens talkshow, presenterades på radioshower i Los Angeles och fick en större publik i USA.

Enkvinnasorkestern Andersson uppfanns när Theresa skulle till Sverige och spela för några år sedan. Hon som var van att ha ett helt band i ryggen, skulle nu åka ensam. Där och då bestämde hon sig för att publiken ändå skulle få njuta av en hel orkester. Ganska snart upptäckte hon att hon trivdes väldigt bra med det utlämnande uttryckssättet. En ny värld hade öppnats där hon kunde dra nytta av all sin tidigare erfarenhet och sin ständiga experimentlusta.

– I andra föreställningar finns det många andra som hjälper till och som man kan lämna över till. Det har jag inte nu och det gör också att varje rörelse jag gör på scenen får stor uppmärksamhet, säger Theresa som mer och mer har skapat en dansshow av just rörelsen mellan de olika instrumenten.

Sin musik vill hon se som en Chagallmålning där inget blir perfekt, utan mer är ett ihopflytande, intressant kollage utan skarpa linjer. Visst kan det kännas ensamt ibland erkänner hon, föreställningen kräver total kontroll, både mentalt och fysiskt.

– Fast poängen är att just att det inte ska synas att man tänker. Det händer hela tiden saker som publiken inte får se, säger hon.

Theresa växte upp på den Gotländska landsbygden där hon studerade på musikskolan. Fast någon särskilt flitig elev var hon inte på den tiden. Hon älskade att spela men tyckte inte om att öva.

Kärleken tog henne lite senare till USA. 18-åriga Theresa förälskade sig i country- och rockgitarristen Anders Osbourne och flyttade med honom till New Orleans. Och där har hon blivit kvar. I dag är hon en etablerad sångerska och musiker i USA. Förra året hade Theresa faktiskt levt halva sitt liv i Sverige och halva sitt liv i jazzens vagga, som New Orleans brukar kallas.

– Min första kärlek höll inte, men staden blev min nya kärlek, den bara pyser av kreativitet och musik. Den har en särskild lukt och rytmik, maten är fantastisk och klimatet subtropiskt med färgstarka växter, säger hon lyriskt.

Förra året kom hennes andra album ”Hummingbird, Go!”, inspelad i Theresas kök, producerad av Tobias Fröberg och mixad på Gotland. Men trots att han också är gotlänning var det ren tur att de fann varandra. En dag såg hon att en artist som hette Tobias Fröberg skulle spela på en liten klubb i New Orleans, och gick dit av ren nyfikenhet. Givetvis blev de polare på en gång och inledde ett samarbete.

– ”Hummingbird, Go!” är för mig indiesoul med trådar till både New Orleans och Gotland. På skivan spelar jag 20 instrument, om man ska räkna med de fyllda vinglasen, säger hon.

Men showen har hon, som hon själv kallar det, förenklat med ”bara” trummor, percussions, fiol, gitarr, en skivspelare och en samplare.

I dag kan Theresa leva på sin musik och känner sig lyckligt lottad för det. Hennes man jobbar också kreativt och det händer ofta att Theresa rycker in för att designa och sy kostymer till hans dockteater. Paret bor i ett litet hus i New Orleans, där Theresa förutom att spela in musik, även ägnar sig åt matväxter.

– Vi har en organisk trädgård med grönsaker och örter. I perioder, medan jag är ute på turné till exempel, har den lärt sig att den får klara sig själv, och det gör den. Det ska bli jättekul att träffa Östersundspubliken, säger hon.

Mer läsning

Annons