Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Multisjuk blödde ihjäl

En multisjuk patient förblödde på Östersunds sjukhus efter det att en kateter i halsen lossnat eller dragits ut.

Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En multisjuk patient med bland annat kronisk njursvikt vårdades på Östersunds sjukhus på grund av blodförgiftning.

Under vårdtiden försämrades patientens njurfunktion och det bestämdes att en dialysbehandling skulle genomföras.

En dialyskateter för korttidsbruk anlades i patientens halsven och två dialysbehandlingar genomfördes.

På natten efter den andra dialysen hittades patienten död i sin säng. Katetern hade lossnat eller dragits ut och låg en bit från sängen. Dödsorsaken är fastställd till yttre blödning.

Det visade sig också under vårdtiden att patienten varit orolig och nedstämd, något som hade förvärrats under sista veckan. Patienten fick även medicin för detta.

Händelsen är som sagt anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och efter granskning av Östersunds sjukhus utredning har IVO bland annat upptäckt att dialysavdelningen inte varit del i utredningen.

IVO anser därför att händelsen inte har utretts i nödvändig omfattning och vill att sjukhuset ska komplettera med en redogörelse från dialyspersonalen.

Dessutom kritiserar IVO att det saknas rutinen för kontroll och skötsel av dialyskatetern. Däremot har sjukhuset sagt att de ska skapa rutiner för när extravak ska sättas in och gå igenom rutinen "hantering av misstanke om patient skadar sig själv".

Sjukhuset har nu en månad på sig att komplettera sin utredning.