Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP vill stärka kommunfullmäktiges roll

Miljöpartiet satsar återigen på att komma in i Strömsunds kommunfullmäktige. Partiet vill att fullmäktiges roll stärks.
– Ledamöterna är valda av folket och borde få vara med och diskutera, säger Inger Paulsson, andra namn på listan.

De två senaste mandatperioderna har inte Miljöpartiet haft någon representant i Strömsunds kommunfullmäktige. I det senaste valet ställde partiet inte ens upp – men till i år ståtar Miljöpartiet med en lista på nio namn.

– Jag ringde runt till medlemmar och frågade om partiet behövs i Strömsund, alla sa att det behövs, säger Inger Paulsson.

Partiets lokalavdelning i Strömsund har skrivit ett omfattande program för vad de anser behöver göras i kommunen. Att kommunfullmäktiges roll måste stärkas är en punkt som tas upp.

– Det går ofta till så att allt redan är klart när det kommer till kommunfullmäktige. Det beslutas i kommunstyrelsen och sedan är det en transportsträcka. Det är sällan det blir så mycket debatter. Visst kan man se till att kommunfullmäktiges roll blir starkare, säger Inger Paulsson.

Miljöpartiets politik bygger mycket på att få till ett hållbart samhälle, så även i Strömsund. Fungerande kommunikationer och övrig samhällsservice är något som lokalavdelningen lägger stor vikt på.

– Det är viktigt att kommunen har bra transporter. Alla ska kunna ta sig in till Strömsund. Det är även viktigt med bra gång- och cykelvägar, även för dem som bor inne i Strömsund, så man inte behöver ta bilen överallt, säger Greger Rönnqvist, som står först på partiets lista till kommunfullmäktige.

I en kommun med stora avstånd mellan orterna, där posten har dragits in på flera ställen och telefonförbindelserna inte alltid fungerar är samhällsservicen en av de viktigaste frågorna, enligt Miljöpartiet.

– Det är villkor för social hållbarhet, grundförutsättningar för att folk ska kunna leva i glesbygd, som vi vill jobba på att de ska vara uppfyllda. Jag tror inte ens att våra partikamrater i storstäderna förstår problemet med avstånden, säger Inger Paulsson.

När tidningen Miljöaktuellt rankade miljöarbetet i landets kommuner hamnade Strömsund långt ner på listan – först på plats 238.

– Bäst på rankingen var Lund. Där har Miljöpartiet alltid varit starkt. Där vi kan påverka lyfts miljöfrågorna, vi kan tvinga folk att prata om det, säger Inger Paulsson.