Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP, V och S kallar till presskonferens om landstinget

På tisdagen presenterade Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sitt samarbete de kommande fyra åren.
– Minska ohälsotalet. Att vända befolkningstrenden så att vi blir fler invånare och få ordning på ekonomin är de viktigaste frågorna, sade Ann-Marie Johansson (S), kommande regionråd.

Efter valet till landstinget (som vid årsskiftet blir Region Jämtland-Härjedalen) så har det varit oklart vilket block som Miljöpartiet ska liera sig. De borgerliga partierna har lagt ut trevare för att locka över Miljöpartiet.

Men det var till liten nytta. Under tisdagen presenterade Vänsterpartiets Monalisa Norrman, Miljöpartiets Anna Hildebrand och Socialdemokraternas Ann-Marie Johansson ett samarbete den kommande mandatperioden.

– Det är en positionsbestämning för ett nytt team i ledningen. Det känns jätteroligt, sade Norrman (V) som tillsammans med Hildebrand och Johansson blir historiens tre första regionråd i Region Jämtland-Härjedalen.

De tre partierna ska försöka undvika förra mandatperiodens debacle där Miljöpartiet lämnade efter oenighet i om storlek på en skattehöjning.

– Det är viktigt att vi lägger fast den gemensamma politiken från början", sade Anna Hildebrand (MP).

Hur ska länsborna veta att ni kommer att kunna hålla ihop den här gången? Ni gjorde ju inte det förra mandatperioden?

– Det finns ingen garanti nu heller. Men ingångsvärdet är... Det är därför vi inleder ett samarbete ihop. Vi kan inte vara mer konkret än så", sade Ann-Marie Johansson (S).

I slutet av oktober ska MP-S-V ge besked om hur organisationen ska se ut i detalj.

Ett borgerligt styre tillsammans med Miljöpartiet hade gett Sverigedemokraterna en vågmästarroll. En aspekt som spelade in i Miljöpartiets val att återvända till S och V.

– Hade de fått en vågmästarroll så hade det blivit väldigt svajigt, sade Anna Hildebrand.

Christer Siwertsson (M) var inte sen att reagera. I ett pressmeddelande kommenterade han det kommande MP-S-V-styret och hans dom över Miljöpartiet var hård.

"För första gången sedan MP kom med i landstingspolitiken, hade de kunnat göra skillnad och bidragit till en positivare utveckling både av länet och länets hälso- och sjukvård. Nu blir det tyvärr inte så" skriver Siwertsson.

Anna Hildebrand var måttligt road av Siwertssons utspel.

Vad säger du om att Christer Siwertsson inte tycker att ni inte gjort skillnad eller bidragit till någon positiv utveckling under er tid i landstinget?

– Det får stå för honom. Jag tror att han är en dålig förlorare, sade Anna Hildebrand och tillägger:

– Du behöver inte skriva det där med dålig förlorare. Då sänker jag mig bara till hans nivå.