Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(MP) luras inte

Ingegerd Fjällgärde, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Härjedalen, anklagar i en insändare i LT 22 mars Miljöpartiet för att lura svenska folket. Hon skriver att oljan inte kommer att ta slut, och att Miljöpartiet tar död på landsbygden.

Klimatfrågan är vår tids största utmaning, det tycker även svenska folket. Enligt en undersökning gjord i höstas av Världsnaturfonden, så oroar sig fyra av fem svenskar för klimatet. Bland högstadieelever är det sju av tio. Det är politikernas ansvar att hitta lösningar för bättre miljö och klimat.

Det bästa vi kan göra här i Sverige just nu är att ställa om från fossilbränsle till förnybart i våra bilar och tunga fordon. Det är också det bästa vi kan göra för att människor i längden ska kunna bo kvar på landsbygden där bilen är en nödvändighet. Miljöpartiet vill satsa stort på omställning från fossilt till förnybart, och också se till att man kan tanka förnybart i hela landet. Att höja bensinskatten är ett sätt att finansiera den omställningen, och den merkostnad som de flesta får, för snittbilisten 100 kr/mån, går oavkortat till klimatarbete.

Förnybara bränslen som biogas och biodiesel kan med fördel produceras på vår svenska landsbygd, så en omställning skulle även ge arbetstillfällen.

De största förlorarna om vi klamrar oss kvar i fossilträsket, är vi utanför storstadsområdena. Vi som behöver bilen dagligen.

Ingegerd Fjällgärde lyfter också problemet med utländska lastbilar som utför transporter i Sverige. Ofta arbetar chaufförerna under mycket dåliga villkor, och bilarna kan vara trafikfarliga och har sämre miljöprestanda än svenska lastbilar. Det bästa sättet att komma tillrätta med det är att införa en kilometerskatt på tunga fordon. Det är något som branschen själv förespråkar, och som också föreslås i bl.a. utredningen om en fossiloberoende fordonsflotta.

Miljöpartiet ser möjligheter i klimatutmaningen. En omställning som gynnar både människor och miljö.

Karin Thomasson, Miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel