Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP känner sig lurade - överklagar beslut

Miljöpartiet överklagar beslut om ny politisk organisation eftersom det inte framgick av handlingarna att det mandatbundna partistödet, i samma klubbslag, mer än fördubblades.

– Fördubblingen av partistödet, som skedde i det dolda, är en skam, säger Owen Laws, gruppledare för Miljöpartiet i landstingsfullmäktige. Det är också han som skrivit under laglighetsprövningen som skickats till förvaltningsrätten.

– Beslutet togs i samband med att man beslutade om den politiska organisationen från 2015. I det ärendet avskaffades samtliga beredningar och ännu mera ansvar fördes över till landstingsstyrelsen, samt ökningen av partistödet. Åtgärderna kopplades ihop, säger Owen Laws vidare.

Det innebär då, enligt Owen Laws, att partistödet ökar från 4,5 miljon till 9,5 miljon.

Han tycker det är intressant att förslaget stöddes av Socialdemokrater, Vänsterpartiet, Moderaterna och Folkpartiet.

– Men det kommer att bli väldigt svårt att agera politiskt kommande mandatperiod på de premisserna, eftersom det blir så få politiska organ att arbeta inom, säger han vidare.

– Den öppna, genomskinliga, demokratiska dialogen försvinner in i partikassan. I stället för att diskutera med andra politiker i nämnder och styrelser, där alla får samma information och har likartade förutsättningar, kommer den politiska dialogen alltmer att ske bakom lykta partidörrar, mellan partikamrater. Det är en farlig utveckling, avslutar Owen Laws.

Owen Laws hävdar att innebörden av beslutet inte framgick av handlingarna, storleken på ökningen av partistödet gick inte heller att härleda i handlingarna.