Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP kan tänka sig Alliansen

Krav på 25 öre i skattehöjning spräckte samarbetet mellan Miljöpartiet och majoriteten i landstinget.

Men nu öppnar Anna Hildebrand för ett annat samarbete, om det blir ett maktskifte i landstinget efter valet.

– Jag säger inte nej till det, här handlar det om en förhandling i så fall, säger hon. Det finns frågor där vi står i rakt motsats till varandra, men i vilket samarbete som helst handlar det om kompromisser och vilka personer man ska samarbeta med.

• Men ni stänger inte dörren för Alliansen?

– Nej, vi vet inte hur Alliansen ser ut efter valet, partierna går ju fram med olika budgetar exempelvis.

• Vilket recept har MP för att vården ska klaras i Jämtland?

– Vi måste samarbeta mycket mer med kommunerna, sätta oss ner och arbeta med vårdkedjorna från förskola, skola så vi har täckning hela vägen. Vi måste prioritera tillsammans och inte var för sig. Här måste det bli bättre när vi bildar region.

– Dessutom måste vi mer än nu använda den nya tekniken och arbeta mer på distans liksom arbeta mer med folkhälsa. Vi har jättestora ohälsotal, tre av länets kommuner ligger i topp i landet, säger hon.

• Vad blev droppen när ni bestämde er för att lämna samarbetet i landstinget?

– Vi ser att vi inte kommer att kunna kräva av verksamheten att sänka kostnaderna mer. En skattehöjning är enda sättet att få in mer pengar. Hade vi inte systemet med kömiljarden hade vi i stort sett fått in 50 miljoner i statsbidrag, ungefär så mycket som underskottet är i dag.

• MP förknippas med miljö- och klimatfrågor, hur ska vi möta den oro som finns bland medborgarna?

– Det måste kosta att smutsa ner, att skada naturen. Det måste fram nya bränslen och det är här på landsbygden som dessa kan framställas, liksom nya energikällor som vind- och solkraft. Dessutom måste vi överföra allt mer transporter till järnvägen.

– Det är den tunga långtradartrafiken på de stora motorvägarna som vi vill föra över på järnvägen. Men det måste hela tiden fram nya lösningar och ny teknik och det skapar jobb.

Anna Hildebrand menar att oron är stor bland väljarna när det gäller klimatförändringarna, det har undersökningar pekat på. Ingen vet heller hur lång tid det tar för naturen att återhämta sig.

Det handlar också om att komma från masskonsumtionen, menar hon. Samtidigt pekar hon på att länet inte ens är självförsörjande när det gäller maten.

– Närproduktionen har vi inte så vi kan försörja oss, det handlar snarare om gastronomi, slår hon fast.

Miljöpartiet kommer också att fokusera på skolfrågorna i valrörelsen, utan att för den skull lämna miljön.

– Vi ser att utbildning är jätteviktigt och här har skolan misslyckats, inte minst för att vare sig eleverna eller lärarna mår bra. Skolresultaten är en viktig faktor för hur de klarar sig senare i livet. Inget annat har så stor inverkan på hälsan.

Elever och lärare behöver helt enkelt lugn och ro, är Miljöpartiets budskap. Lärarna ska få vara lärare med mandat att själva avgöra om en elev behöver mer resurser.

Är inte kravet på bensin- och kilometerskattehöjningar ett problem för länets Miljöpartister, här där vi ofta behöver två bilar för att ta oss till och från jobbet?

– Det handlar om lösningar och kunskapsstyrningar. Vi vet att vi har ett miljö- och klimatproblem och då måste vi fram med bränslesnåla bilar, nya drivmedel och mer kollektivtrafik.

– Vi ska förknippas med att hitta de smarta lösningarna och vi ser på helheten. Många av våra idéer löser flera problem samtidigt.

Vilken är den viktigaste frågan att driva i länet?

– Nu är vi inte klara med vårt regionala program, men det handlar om jobben som vi får genom klimatsatsningar, hälsosatsningar och att jobba för ett eget jordbruk i länet.

Anna Hildebrand slår även fast att Miljöpartiet inte är några nej-sägare, som de ibland uppfattas som. De bejakar bara det som är bättre för miljön.