Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(MP) inte emot varg

I LT (14 maj, på ltz 17 maj) kritiserar Häggkvist, (C) Miljöpartiet för att inte ta problemen med varg eller forskarnas rapporter på allvar. Det är fel.

Vi vill minimera problem med varg som river tamdjur genom bättre hjälp till stängsel, skyddsjakt och högre ersättning för viltskador. Vi är däremot inte emot varg i Sverige eftersom den och andra rovdjur är en naturlig del av skogens liv.

EU bestämmer inte över antalet vargar i Sverige. Skälet till att Sverige ligger i konflikt med EU är att vargen är hotad. Så länge den är det anser EU att Sverige inte ska bedriva allmän jakt för att minska vargstammen, på samma sätt som andra länder inte får skjuta hotade djurarter.

De som vill ta konflikt med EU om den här principen riskerar att göra miljöfrågorna en otjänst, eftersom det skulle kunna försvaga EU:s gemensamma regler för skyddet av miljön och dess hotade djur.

Alliansregeringen har i rovdjurspolitiken använt forskning på ett selektivt sätt för att få stöd för att vargen i Sverige skulle uppnått det som kallas för gynnsam bevarandestatus och då enligt EU: s regler kunna jagas. Miljöpartiet har kritiserat den hanteringen och sagt att det inte är politiker som ska avgöra antalet vargar som behövs för gynnsam bevarandestatus. Det ska avgöras av myndigheter och forskare. Så tar man både forskning och landsbygdens villkor på allvar.

Frågan är: vilka ytterligare miljöregler i EU vill allianspartierna försvaga eller ta bort? Ska det vara fritt fram för varje medlemsland att skjuta hotade djurarter eller på andra sätt förstöra miljön?

Miljöpartiet vill värna om de gemensamma landvinningar vi gjort på miljöområdet. Det är vi skyldiga våra barn.

Åsa Romson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel