Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP hotar jobben

Splittringen mellan Socialdemokraterna och den tilltänkta regeringspartnern Miljöpartiet har aldrig varit tydligare än nu.

"Vi är inte naiva, visst kommer det att försvinna arbetstillfällen".

Uttalandet kommer från Karin Svensson Smith som sitter i Mp:s partistyrelse.

MP har alltså öppet deklarerat att de vill föra en politik som leder till färre jobb i ett läge där Moderaterna, liksom många andra, anser att just jobbskapandet är den viktigaste pusselbiten för att fortsätta utveckla Sverige i rätt riktning.

MP går till val på ett förslag om att förkorta arbetstiden till 35 timmar per vecka. Ifall detta skulle bli verklighet riskeras de offentliga finanserna urholkas med upp till 155 miljarder kronor. Varje arbetad timme genererar skatteintäkter som i sin tur används för att finansiera vår skola, sjukvård och äldreomsorg. Landstinget i Jämtland går redan nu emot ett underskott på 100 miljoner kronor vilket oroar mig enormt.

Stefan Löfven har ett flertal gånger betonat vikten av att vi behöver arbeta flera timmar för att få vårt samhälle att gå runt. Det är dock en gåta att förstå hur S ska kunna driva den typen av politik med ett parti som vill gå i helt motsatt riktning.

Det är inte en slump att MP numera har störst stöd hos väljargrupper som är boende i storstadsområden. Deras ambition om att införa en ny lastbilsskatt, flygskatt och höjd koldioxidskatt utgör enbart ett axplock av de förslag som skulle drabba näringslivet, industrin och besöksnäringen på landsbygden hårdast. I synnerhet för vår jämtländska skogsindustri, en bransch som karakteriseras av långa transportsträckor, så skulle kraftigt höjda transportkostnader ha förödande effekter.

MP vill stänga Bromma flygplats i Stockholm vilket skulle riskera att försämra flygkommunikationerna söderut för Jämtland.

Att återinföra friåret med betald ledighet och införa inkomstskattehöjningar som Mp vill är åtgärder som direkt kommer minska drivkrafterna att arbeta. Slår man även samman detta med höjda arbetsgivaravgifter för unga och ett allmänt försämrat företagsklimat förstår man att antalet hotade jobb är många.

Miljöpartiet går till val på att kärnkraftsreaktorer i Sverige ska stängas redan under nästa mandatperiod. En trygg energitillgång för basindustrin är helt centralt för att inte kostnader ska öka och därmed hota att slå ut svensk produktion.

En stor skiljelinje som inte går att missa är partiernas syn på det svenska försvaret. MP vill genomföra miljardnedskärningar på försvaret. Detta i tider då den säkerhetspolitiska situationen i vår del av världen är mer spänd och osäker än på mycket länge.

Jag anser att väljarna förtjänar att veta vilka av MP:s radikala förslag som S kommer att acceptera. Moderaterna och Alliansen är fortsatt den enda sida i svensk politik som går till val på en tydlig agenda där våra förslag finansieras krona för krona.

Saila Quicklund (M) Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel