Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(MP) är helt emot brytning

Annons

Miljöpartiets besked är tydligt – vi kämpar emot uranbrytning både i lokalpolitiken och i riksdagen. Den 19 mars kommer riksdagen att debattera och rösta om våra förslag som skulle stoppa uranbrytning i Jämtland. Vi föreslår att Sveriges kommuner får rätt att säga nej även vid provborrningar eftersom redan företagens prospektering skapar oro i hotade bygder och riskerar lägga en död hand över hållbara satsningar inom exempelvis jord- och skogsbruk, förnybar energi och besöksnäring.

Få vill investera i bygder som riskerar att bli obeboeliga. Det allra viktigaste för att garantera att ingen uranbrytning kan ske är ett lagstiftat förbud. Det skapar tydlighet för både näringsliv och medborgare. Det är inte bra näringspolitik att locka utländska företag att komma hit och göra investeringar och undersökningar genom att inge dem falska förhoppningar. Det faktum att flera företag investerar miljontals kronor i att prospektera efter uran talar sitt tydliga språk; de gör kalkylen att det kommer att bli möjligt, och därmed lönsamt, att bryta uran i Sverige.  Det är inte bra ur demokratisynpunkt att försöka lugna oroliga medborgare genom att ge dem falska försäkringar.

Fastän ingen ansökan om att få bryta uran har lämnats in så finns det en ständig debatt och oro i de områden av landet som ligger vid uranfyndigheter. Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalanden om att kärnkraft och uranbrytning intimt hänger samman har skapat en oro att regeringen kommer att tillåta uranbrytning i vårt land. Sverige har inte haft någon uranbrytning sedan 1969 då Ranstadverket utanför Skövde lades ner efter läckage till vattendrag och stora lokala protester. Att vattnet förorenades vid uranbrytningen i Skövde väcker frågan om riskerna för Storsjön om uranbrytning startas i Oviken.

När det provborras eller bryts uran kan det vara fler människor som berörs än bara de som bor i den aktuella kommunen. Men vetorätten mot uranbrytning gäller idag endast den kommun som ansökan gäller. Storsjön är dricksvattentäkt för en stor del av Jämtlands befolkning. En ansökan om att bryta uran i Bergs kommun berör därför inte bara den egna kommunens invånare utan många fler kommuner vars invånare är beroende av Storsjön. Närliggande kommuner får ta konsekvenserna av riskerna men saknar idag demokratisk möjlighet att påverka beslutet. Miljöpartiet anser därför att det kommunala vetot mot uranbrytning kan utvidgas till att gälla även närliggande berörda kommuner. Idag är det upp till bevis om de andra riksdagsledamöterna från länet ger stöd åt våra förslag och står upp mot uranbrytningen i Jämtland.

Lise Nordin (MP), riksdagsledamot, energitalesperson

Eva Simonsson (MP), kommunstyrelsen, Berg

Karin Thomasson, (MP) kommunstyrelsen, Östersund

Katrin Wissing (MP), kommunstyrelsen, Åre

Owen Laws (MP), kommunstyrelsen, Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel