Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorproblem förstörde kvalet för Alx

Alx Danielssons debut i amerikanska Nascar blev ett antiklimax.

Svenskens motor misstände i kvalet och Danielsson lyckades därför inte kvala in bland de 36 bilarna.

Annons

Torsdagens träning och kval på Bristol Motor Speedway i östra USA började bra, men slutade illa för svensken.

De två träningspassen visade att Danielsson var snabb. Så långt fungerade allt bra. Teamet, Creation-Cope, siktade på en topp 15-placering i kvalet och det målet såg ut att vara inom räckhåll.

– Jag var vädigt noggrann och pratade ihop mig med min "spotter" Tom och teamets ägare Derrike Cope. Tillsammans lade vi upp en plan. När jag sedan körde fick jag till exakt vad vi pratat om och jag hade inte kunnat göra det bättre, berättar Alx för Aktuell Motorsport.

Det fanns dock en skönhetsfläck. Motorn misstände kraftigt redan under träningen, vilket gjorde att Alx aldrig fick ut maximal fart, särskilt inte på raksträckorna.

Inför kvalet fanns förstås en oro över vad motorproblemen skulle resultera i. Kvalet körs med en bil i taget på banan. Varje förare får två varv på sig att sätta en tid som sedan bestämmer startordningen till loppet.

Ett varv tar endast 16 sekunder och snittfarten är närmare 200 km/h. Detta göra att hela kvalkörningen är över på dryga 30 sekunder för respektive förare.

Precis som befarat accelerade problemen under kvalet. Teamet fick aldrig bukt med misständningarna och Alx lyckades inte kvala in bland de 36 främsta.

– Visst är det tråkigt för alla i teamet när det blir så här. Vi har jobbat i veckor för att allt ska vara i toppskick och det är rättvist att säga att allt utom motorn presterade på topp under kvalet. Vi kommer gå till botten med anledningen till detta och sedan komma tillbaks starkare, lovar teamchefen Andrew Woolgar.

Alx fyllde i:

– Det är en märklig känsla att vara nöjd min sin insats samtidigt som det känns som att någon slitit ur hjärtat ur en. Givetvis lider jag även med teamet som även de förtjänar ett bättre öde. Det är bara att bryta ihop och komma igen. Jag har varit med om det här förr.

Alx kan dock bära med sig vetskapen om hur det är att köra på en av USA:s mäktigaste racerbanor.

– Det är enorm känsla att köra på Bristol. Jag har aldrig varit med om något liknande. Samtidigt är jag rätt härdad när det gäller körupplevelser, men i dag kittlade det i magen ordentligt. Kan bara jämföra det här med att åka en skenande berg- och dalbana, sa Alx.