Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motormännen: Förbjud sms vid bilkörning

I december kom en lag mot sms och mobilsurf bakom ratten.
Men lagen är tandlös tycker Motormännen som på tisdagen stod ute vid Lillänge och demonstrerade.
– Lagen säger att det är olagligt att sms:a eller surfa om det stör körningen. Men vem avgör det, säger Stig-Björn Sundell, Motormännens riksförbund.

Sverige är det enda landet i Europa där man fortfarande kan sms:a eller surfa när man kör bil.

Det uppger Motormännens riksförbund som på tisdagen stod vid Lillänge köpcentrum och delade ut informationsblad och pratade med förbipasserande.

– Inte en enda person som jag pratat med har tyckt att det är bra att man får prata i telefon eller sms:a medans man kör, säger Stig-Björn Sundell energiskt.

Han berättar att Motormännen under lång tid jobbat för att det bara ska vara tillåtet att prata i handsfree under bilkörning. Något mobilsurfande eller SMS:ande vill man inte se över huvud taget.

Det finns redan en lag sedan december 2013 mot viss form av mobilsurf och SMS. Men den räcker inte tycker Motormännen.

Vad är problemet?

– Lagen säger att det är olagligt att sms:a eller surfa om det stör körningen. Men vem avgör det.

Vad är lösningen?

– Vi vill ha ett förbud mot att använda mobilen utom med handsfree.

Behöver vi verkligen ett förbud till?

– I det här fallet så tycker jag att vi ska göra som övriga Europa och förbjuda det. Det har varit många märkliga olyckor på slutet på grund av det här (mobilsurf och SMS bakom ratten), säger Stig-Björn Sundell.