Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorfolket vallfärdade till flygplatsen

Solen lyste med sin frånvaro.

Men det spelade ingen roll när STCC invaderade Åre Östersund Airport på lördagen.

Publiken strömmade till i tusental.

Annons

Succén var given när motorsportcirkusen Scandinavian Touring Car Championship, STCC, rullade in som en karavan under helgen och slog upp trailers, glest besökta Vip-tält, läktare, och matställen.

15 000 besökare kom för att se på när racingförare gjorde upp i flera bilklasser. Med allt från otrimmade Renault Clio-bilar till "värsting"-klassen STCC.

Ett av STCC:s kännetecken är möjligheterna för åskådarna att komma riktigt nära förare och mekaniker i depåerna mellan racen. Racingföraren Marcus Fluch från Stockholm hade en paus från tävlingsförberedelserna och pratade med östersundaren Kjelle Bergstrand när LT kom förbi.

– Vi känner varandra sedan tidigare och jobbar ihop på vintrarna då Marcus brukar köra bil på Åresjön bland annat, säger Kjelle Bergstrand.

Depåtälten står i täta rader. Tvärs över den tillfälligt skapade mittgatan mellan raderna från Marcus Fluchs tält står Andreas Wernersson som åkt upp från Lidköping. Han tävlar i juniorklassen JTCC.

– Eller Renault Clio Cup som det heter internationellt, säger han.

I det första av två race blev det full pott.

– Jag vann. Det betyder att jag tar ledningen i totalcupen med en poäng. Det känns lite skönt för tidigare har jag blivit lite ifrågasatt. Så det här var ett bra tecken.

Andreas Wernersson sitter ensam i bilen. Men runt om sig har han en grupp på fyra-fem mekaniker och servicemän som hjälper till med att sköta om bilen. En av dem är hans pappa Tomas Andersson. Det visar sig att familjen har bensinen i blodet.

– Jag har själv kört rally och rallycross tidigare. Men grabben började med gocart så då var det rätt naturligt att det blev banracing för honom, säger Tomas Andersson.