Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Variant på en Golf

/
  • AVolkswagen hade planer på att lägga ner Golf Variant, men nu är nya upplagan här. Och den är så rymlig att den kan hota storebror Passat Variant. Foto: Rolf Gildenlö
  • Interiören har fått sig ett rejält lyft i nya VW Golf Variant. Det behövdes.
  • Bagagerummet rymmer massor, men inte så myclet som Skoda Octavia.

VW Golf har ju skapat en egen klass i bilvärlden, men i Sverige är det bokstavligt talat en variant på den framgångsrika modellen som blivit en klassiker; kombin VW Golf Variant. Modellen var nära nedläggning, men nu är den nya upplagan här. Den är egentligen bara hotad från ett enda håll – kusinen Skoda Octavia Combi.

Annons

Volkswagen har gjort flera försök att frigöra VW Golf från den praktiska men kanske lite tråkiga kombimodellen, bland annat genom att döpa om den. Den har hetat både VW Bora, VW Jetta och VW Vento. Och efter att den femte generationen av VW Golf introducerats 2003 tog det fyra år innan kombiversionen dök upp. Planen lär ha varit att lägga ner den.

Men för två år sen dök den upp igen, med namnet Golf på bakluckan. Och efter bara två år kommer nu en ny upplaga, baserad på Golf generation sex. Nu är man alltså ikapp igen.

Fast så ny är den kanske inte - det mesta av det väsentliga är sig likt från föregångaren. Tacknämligt nog också det gigantiska lastutrymmet.

Två av motorerna i nya Golf Variant klarar de svenska miljöbilskraven. Det gör inte den som sitter i provbilen, trots att det är världens bästa motor. Som ende svenske jurymedlem i Engine of the year award har jag röstat på Volkswagens 1,4-liters TSI-motor två år i rad – och 2009 vann den. I provbilen är den försedd med en turbo och ger 122 hästkrafter till en imponerande låg förbrukning på 0,6 liter milen.

Världens bästa låda. Provbilen är dessutom försedd med världens bästa växellåda – en sjustegad automatisk DSG (direct shift gearbox). Den kostar 14 000 kronor extra men är värd varenda krona! Och faktum är att den sänker förbrukningen.

Motorprogrammet till nya Golf Variant innehåller två dieslar (105 och 140 hästkrafter) plus två bensinmotorer på 122 respektive 160 hästkrafter.

Till detta kommer en 1,6-liters multifuelmotor som kan köras på E85. På väg är också en fyrhjulsdriven version.

Äkta vara. Visst är det här en äkta Golf, om än med ryggsäck, och med sjätte generationen kom också en nödvändig klasshöjning av interiören. VW måste ju rimligen hålla jämn takt med kusinen Skoda Octavia Combi, som är byggd på samma plattform och som finns med samma motoralternativ och samma DSG-växellåda. Den är dessutom ännu rymligare och ungefär 15 000 kronor billigare. För den som absolut vill ha en bil med VW-emblem kan Golf Variant å andra sidan hota storebror Passat Variant, som är betydligt dyrare utan att erbjuda så mycket mer. Släkten är värst!

Annons