Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Variabla fartskyltar räddar liv

/

Variabla hastighetsskyltar sänker farten kraftigt och räddar liv.
Under testperioden minskade antalet döda eller svårt skadade med upp till 40 procent.
Nu ska försöket permanentas.

Annons

Under fem år har Vägverket testat en ny sorts hastighetsskyltar på vägarna, variabla ljusskyltar där hastigheten snabbt kan ändras efter behov. Försöksperioden avslutades i somras och utvärderingen visar att testet varit mycket framgångsrikt.
– Hastigheten i korsningar har sänkts med upp till 15 kilometer i timmen på platser där skyltarna finns. Det är betydligt mer än om man sänkt farten med hjälp av vanliga plåtskyltar, säger Anders Lindkvist vid Movea som ansvarar för utvärderingen av försöket.
Bättre framkomlighet
En förklaring till det goda resultatet är, enligt Anders Lindkvist, att skyltarna lyser och gör trafikanterna lättare uppmärksamma på dem.
Förutom den sänkta hastigheten visar försöket att framkomligheten ökar på de platser där skyltarna sitter.
– Den sänkta farten innebär färre tvära inbromsningar, mindre köbildningar och bättre framkomlighet, säger Anders Lindkvist.
Den stora vinsten med variabla ljusskyltar är att olyckorna minskar.
– Vi uppskattar att antalet olyckor minskar med mellan 15 och 40 procent beroende typ av skyltar. Resultatet är fantastiskt och över förväntan, fortsätter Anders Lindkvist.
Fler skyltar
Under testperioden i Halland minskade antalet döda eller svårt skadade med 40 procent jämfört med tiden innan skyltarna sattes upp på de platser där försöket pågick.
De 20 skyltanläggningar som ingått i försöket ska fortsätta vara i drift och nya ska nu successivt installeras. I en första omgång kommer 20 skyltar att sättas upp.
Resultatet av testperioden presenterades på den stora transportkonferensen som avslutades i Linköping på fredagen.

Mer läsning

Annons