Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trenden är tydlig: Friåkning som gäller

/
  • Motorstyrka, acceleration, vikt eller längd? Det finns en skoter för alla körsätt säger återförsäljare Henrik Olofsson.
  • Petra Lindeborg tävlar i skotercross och säger att skoterintresset på ett sätt har blivit mer extremt. Själv ägnar hon en stor del av sin fritid på vintern åt skoterlivet. Foto: Henrik Flygare
  • Organisationen Scandinavian freeriders fanns på skoterns dag för att berätta om sin verksamhet och värva fler medlemmar.

Friåkningstrenden växer sig allt starkare i skotervärlden.

– Jag skulle vilja påstå att det handlar om 50 procent av alla skoteråkare just nu, säger Janne Näsvall på Scandinavian freeriders.

Annons

I helgen ordnades arrangemanget snöskoterns dag på Folkets hus i Östersund. Skotrar, klädmärken och intresseorganisationer trängdes om vart annat i utställningslokalen. Arrangemanget riktade sig förstås till en bred grupp av skoterintresserade men en stor del av skoterintresset i dag handlar om friåkning.

– Förr användes skotern främst för familjeutflykter som att grilla korv och åka ut och fiska. Men så är det inte i dag. För många handlar intresset om åkningen i sig, säger Nils Persson som representerar den nybildade organisationen Scandinavian freeriders.

Friåkningen går i princip ut på att åka skoter fritt i naturen utan att hålla sig till leder eller uppkörda skoterspår. En skoteråkning som inte går ut på att ”dunka mil efter mil på led”, som Janne Näsvall utrycker det.

Petra Lindeborg är tävlingsförare i skotercross och fanns med på skoterns dag för att berätta om sina erfarenheter. Även hon anser att skoteråkningen har förändrats på senare tid.

– Det går mer mot extremare åkning. De flesta märken har tagit fram en racereplikor av tävlingsmodellerna med andra dämpare och vassare motorer. Det handlar inte längre om att bara ta skotern ut för att fiska. Allt fler börjar intressera sig för friåkningen, konstaterar hon.

Henrik Olofsson fanns med på skoterns dag i egenskap av återförsäljare. Även han ser ett stort intresse för friåkning.

– Det här med friåkning har vuxit med filmer om till exempel klättring och freestyle. Även intresset för ramphopp har vuxit. Vi får många frågor om det just nu.

Organisationen Scandinavian freeriders fanns på skoterns dag för att berätta om sin verksamhet och värva fler medlemmar. Organisationen har bildats just i syfte att ta till vara på friåkarnas intressen. Ännu är de bara drygt 100 medlemmar men företrädarna Janne och Nils anser att en mycket stor del av skoterfolket är just friåkare och att de också måste få utrymme att utöva sitt intresse.

Mer läsning

Annons