Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuven stjäl hellre motorn än båten

/
  • Många båtar ligger förtöjda vid undanskymda hamnar eller bryggor som saknar bevakning. Foto: Mons Brunius/Scanpix
  • I många fall flyttas båten från hamnen innan tjuvarna stjäl motorn och annat gods för att de ska köra fram med en bil att lasta stöldgodset på. Foto: Stian Lysberg/Scanpix
  • Motorerna lockar tjuven mer än själva båten. Foto: Morten Holm/Scanpix

Antalet båtstölder har minskat under 2000-talet, men kan vara på uppgång igen. Oftast är det emellertid inte båten tjuven vill åt utan motorn och annan teknisk utrustning.

Annons

I Jämtland anmäldes nio stulna motorbåtar under de tre första kvartalen i år. Under samma period anmäldes 26 stulna båtar som inte hade motor. Sifforna ska dock tas med en nypa salt, eftersom de gäller antal anmälningar.
– De flesta båtar som anmäls stulna hittas inom två dygn cirka 500 meter från stöldplatsen, uppger Göran Juninger, som arbetar på Larmtjänst med att utreda båtstölder.
I de flesta fall vill inte tjuven ha båten utan båtens tillbehör. Att de flyttar på båten beror bland annat på att de vill jobba ostörda och är rädda för att bli upptäckta om båten ligger kvar vid bryggan. De kan även flytta båten till ett ställe dit det är lättare för dem att köra ner en bil att lasta stöldgodset på.
2008 stöldanmäldes totalt elva motorbåtar och 16 båtar utan motor.

Motorer säljs vidare
I hela landet gick antalet båtstölder ner under första delen av 2000-talet samtidigt som stölderna av båtmotorer ökade.
– Fast för cirka två år sedan planade nedgången ut, båtstölderna tycks öka igen. Men huvudsakligen är det motorerna och annan teknisk utrustning som exempelvis gps tjuvarna vill åt. Det är lättare för dem att sälja vidare utrustning än hela båtar, säger Göran Juninger.
I Jämtland anmäldes 30 stölder ur båtar de tre första kvartalen. Förra året anmäldes 32 stölder under hela året. Då räknas alla stölder, så det går inte att få fram hur många motorer det rör sig om. Kläder, sprit och andra kvarglämnade personliga tillhör är också stöldbegärliga. Göran Juninger säger att de brukar räkna med att cirka hälften av de anmälda stölderna är motorer. Från och med nästa år planerar polisen att ha en egen kategori för stulna båtmotorer. Merparten av de stulna motorerna säljs vidare till Östeuropa.

Stöldtopp vår och höst
År 2000 stöldanmäldes 1 690 motorbåtar och 1 727 andra båtar i hela landet. Samma år anmäldes 3 349 stölder ur båtar. Under årets första nio månader stöldanmäldes 1 118 motorbåtar och 1 019 andra båtar. 3 575 stölder ur båtar anmäldes, det ägde alltså rum fler stölder de tre första kvartalen i år än under hela 2000. Merparten av stölderna sker på våren när båtarna sjösätts och på hösten innan båtarna tas upp.
– I september och oktober brukar det komma stöldtoppar, men mitt på sommaren är det lugnare, berättar Göran Juninger.
Orsaken är att ägarna använder båtarna mitt på sommaren. På våren och hösten används båtarna nästan bara på helgerna, tjuvarna kan därmed arbeta ostört i veckorna.

Många hamnar – fler brott
Båtstölder och inbrott i båtar är mycket vanligare i Sverige och våra skandinaviska grannländer än i övriga Europa. Ibland kommer ligor hit som specialiserat sig på att exempelvis stjäla motorer för att sälja vidare. Orsaken är att våra båtar ofta ligger vid bryggor eller hamnar, i resten av Europa är det vanligare att båtarna förvaras hemma hos ägarna och dras till vatten på en kärra när de ska användas. Vi har dessutom gott om småhamnar och bryggor på undanskymda platser som har dålig eller ingen bevakning alls, vilket givetvis underlättar för tjuven.

Mer läsning

Annons