Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Springmeet lockade bilentusiaster både inom och utanför länet

/
  • ”Den här är häftigare än pappas bil”, säger Liam Danielsson, 7 år, kompisen Alfred Mikaelsson, 3 år, och lillebrorsan Tristan Danielsson, 3 år.
  • Nya bilar, gamla bilar, glänsande bilar och rostiga bilar. Allt var välkommet till Springmeet på Optands flygfält så länge bilen andades någon form av genuint fordonsintresse.
  • Överallt fanns en anledning för förbipasserande att stanna till, förundras, beundra, imponeras eller häpna framför bilarna.
  • Även motorcyklar var inbjudna till Spring­-meet. Jocke Lyksell hade glidit in till stan på sin motorcykel av modell Triumph från Duved.
  • Ambitionen för Springmeet är att arrangera en folkfest för gamla som unga och för de som är jätteintresserade likväl som för den som bara vill ta en titt.
  • Teresa och Henry Johansson hade tagit fram Henrys Jaguar E-type från 73 ur garaget på Frösön för en tur till Optand.
  • ”Här har de lyckats. Det här är verkligen ett arrangemang för hela familjen, säger Matts-Anders Karlsson från Borlänge, som säljer gamla bildelar och brukar åka runt på ett 30-tal marknader i hela landet under sommarhalvåret.

Ambitionen var att göra jämtländska Springmeet till en riktig folkfest. Och det verkar det av allt att döma även blivit.
Sol, blänkande billack och glänsande krom, tillsammans med en strid ström av besökare i alla åldrar präglade Optands flygfält i lördags.

Annons

I tio år höll bilträffen för entusiaster ofast till där Yrancampingen brukar ligga, precis vid Storsjön. Då bjöds det ofta på regnskurar och snålblåst från sjön.

Sen valde arrangörerna SHRA Östersund och Jemtlands veteranbilsklubb att flytta träffen till Optands flygfält för att kunna få den att växa och locka fler.

– Vi jobbar för att få till en riktig folkfest av det här och satsar därför bland annat på marknaden bredvid här, säger Annika Danielsson, Jemtlands veteranbilsklubb.

Förutom alla häftfiga bilar som fyllde området och marknaden spelade även Patriks combo och på kvällen hölls cruising genom Östersund, med

Förra året kom cirka 500 bilar till flyfältet och besökarantalet låg på uppåt tvåtusen. Och det såg ut att bli ännu fler i år.

– Det har spridit sig rejält att vi håller på, sa en nöjd Annika Danielsson, som konstaterade att besökare från Bohuslän, såväl som Mellansverige hittat dit.

Till Springmeet hade arrangörerna ordnat med Lasse Krantz, en välkänd expert i veteranbilssammanhang, som även ger ut en egen veteranbilstidning.

Men det var inte bara veteranbilar som fyllde gräsmattan på hörnet av Optands flygfält. Jocke Lyksell hade glidit in på sin motorcykel av modell Triumph från Duved.

– Jag brukar ta en tur ungefär två gånger i veckan. I dag blev det hit, säger han.

Bland de välputsade bilarna en bit bort stod en crèmevit Jaguar E-type från 1973.

– Det har varit min dröm ända sedan jag var en lillpojk att ha en sådan här bil, säger Henry Johansson.

– Just den här modellen kom de med 1961 och jag skaffade den här för 20 år sedan.

Varje sommar plockas den ut ur garaget hemma på Frösön, och då blir det några glidarturer för Henry, frun Teresa och deras katt Nikita. En resa över till Trondheim brukar det också alltid bli.

– Och nu ska vi snart på en Jaguarträff i Värmland med den, säger han.

Mer läsning

Annons