Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyltar – men ingen kamera

/
  • Här vid Mattmar kommer den första varningen, men det är 3,5 mil fram till fartkameran.”Det är inte trovärdigt”, säger Per-Arne Berglin, ordförande för Motormännen i Östersund.
  • Andra skylten finns vid infarten mot Svenstavik, men fortfarande har ingen kamera synts till. Foto: Jan Andersson

Efter E 14 mellan Åre och Östersund finns ett flertal varningar för fartkameror. Däremot är det sämre med kameror. Mellan Mörsil och Ytterån finns flera varningar, men inte en enda kamera!

Annons

Om du kör från Mörsil mot Östersund kommer den första varningen för fartkamera efter åtta kilometer, men någon kamera dyker dock aldrig upp. Däremot finns det en kamera i Mattmar som mäter hastigheten på mötande trafik upp mot Åre.

Nästa varning kommer efter 12 kilometer, vid infarten mot Svenstavik, men det är också bara en skylt som varnar för en kamera som inte finns.

I Kingsta står den första fartkameran som mäter hastigheten för trafik mot Östersund, cirka 3,5 mil från den första varningsskylten.

Ordföranden för Motormännen i Östersund, Per-Arne Berglin, blir mycket upprörd när han får höra talas om de, i hans tycke, falska skyltarna.

– Det här är bland de värsta jag hört. Det är ju helt sjukt om man inte kan lita på skyltarna i trafiken. Till vilken nytta har man satt upp skyltar utan att de betyder någonting, det är ju inte trovärdigt.

Berglin funderar på om skyltarna är till för turisterna som åker mellan Årefjällen och söderut.

– För de som pendlar lär ju sig snabbt att det inte finns några kameror att vara rädda för, så de kan ju köra hur fort de vill, men turisterna som bara åker här någon enstaka gång kanske håller igen på farten.

Magnus Eliasson är förvaltare på Vägverket. Han tycker inte att det är något märkligt med att det finns skyltar men inga kameror efter den aktuella sträckan.

– Vi kallar olika sträckor för objekt och den här biten mellan Ås och Mörsil är ett sådant objekt. Före Ås och Mörsil ska det finnas en skylt som talar om att här finns det fartkameror. Varför projektledaren, som inte jobbar på Vägverket längre, placerat skyltarna på det här viset, kan inte jag svara på, säger Eliasson.

Vid Kingsta, där den första kameran finns har Vägverket satt upp en skylt, men 100 meter efter kameran, vet du varför?

– Nej det har jag inte heller någon aning om, säger Magnus Eliasson. Men jag vet att de nya kameror som kommer ut på vägarna ska ha en skylt i anslutning till kameran.

Mer läsning

Annons