Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så undviker du svarta halkan

/
  • Ibland kan skenet bedra. Vägbanan ser torr ut men räkna med att temperaturen kan ligga ännu lägre än bilens termometer visar.Foto: Stockxchng

Höstens halka kan komma överraskande. Det behöver varken vara snö eller frost för att den ska slå till. Men det finns tillfällen då tecknen är tydliga. Här är expertens bästa tips.

Annons

När det ligger snö på backen och man måste ha både mössa och vantar är det enklare att föreställa sig att vägbanan faktiskt kan vara lite halare än vanligt. Men det är betydligt svårare att läsa och tyda tecknen på halka under senhösten och den tidiga vintern när temperaturerna varierar mycket och snön lyser med sin frånvaro.

– Man måste framför allt vara försiktig när temperaturen ligger kring nollan. Det bästa är att vara uppmärksam på termometern som finns i de flesta moderna bilar, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Det kan hända saker alldeles vid vägbanan som skapar blixthalka trots att temperaturen är en bit över noll.

Vägbanan värms oftast upp långt in på hösten av den värme som lagrats i lagren under vägbanans yta.

En fuktig eller regnig dag med molnigt väder är ganska trygg för bilisten så länge molnen ligger kvar. Då fungerar de som ett tak över ett växthus som håller kvar värmen.

Men spricker molnen upp stiger värmen från vägbanan snabbt uppåt, med snabba temperaturfall på asfaltens yta som resultat. Det som nyss bara var väta kan blixtsnabbt bli ett tunt lager av is.

– Spricker himlen upp och man ser vintersolen eller en stjärnklar himmel så ska man börja ta det väldigt försiktigt. Vid sådana förutsättningar kan termometern visa både fyra och fem grader, det kan ändå vara frysgrader på vägbanan, säger Laurin.

Höstens svarta halka är alltid förrädisk, men det finns ändå en del tips och tricks för att klara den. Fast ibland hjälper inte ens de bästa kunskaper.

– Blir det blixthalka som vid underkylt regn finns det inget att göra. Det är bara att köra åt sidan och vänta på saltbilen.

Mer läsning

Annons