Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rika kör smutsiga bilar

I rikemanskommuner som Danderyd och Vellinge kör man smutsiga bilar. I snitt var 38 procent av alla sålda bilar i fjol en miljöbil, I Danderyd var siffran 25 procent.

Annons

Gotlänningarna kör miljövänligast, åtminstone enligt branschorganisationen Bil Swedens statistik över nybilsförsäljningen under 2009. 45 procent av alla sålda bilar var en miljöbil, enligt Vägverkets klassificering. Snittet på 38 procent innebar en ökning från 34 procent 2008.
”Under 2009 nåddes rekordnivåer för både miljöbils- och dieselandelen. Detta är positivt ur miljösynpunkt och bidrar till att koldioxidutsläppen från nya bilar sjunker kraftigt i Sverige”, skriver Bil Swedens vd Bertil Moldén i ett pressmeddelande.
Skillnaderna i landet är stora. I vissa småkommuner såldes inga nya miljöbilar alls. Och i vissa av de rika delarna, som Stockholmsförorten Danderyd och skånska Vellinge, var miljöintresset klent. Där låg andelen på 25 respektive 30 procent. Och i Danderyd var den dessutom i fallande jämfört med året före.
I Saabs hemstad Trollhättan har andelen miljöbilar ökat till 55 procent.
Av de olika typerna av så kallade miljöbilar är etanolbilen klart vanligast. Men mest ökar gasbilarna, om än från låga nivåer.

Mer läsning

Annons