Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ras för etanolförsäljningen

Miljön i all ära, men när ägarna till etanoldrivna bilar ska tanka sina fordon är det plånboken som avgör – många väljer att tanka bilen med den mer miljöskadliga bensinen.

Försäljningen av E 85 rasade rejält i september jämfört med samma tid föregående år.

Annons

– Minskningen var mycket kraftig – 41 procent jämfört med september föregående år. Etanolförsäljningen har hittills i år minskat med 24 procent jämfört med samma tid förra året, konstaterar Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleuminstitutet.
Försäljningen av bensin och diesel ligger i september kvar på samma nivå som i september förra året.
– För privatbilisten är plånboken avgörande när den väljer om den ska tanka E 85 eller bensin, konstaterar Ulf Svahn.
Bensinen kostar mer än etanolen, men inte tillräckligt mycket mer för att det ska vara lönsamt att välja etanol. Etanol har ett lägre energiinnehåll än bensin. Det innebär att bilen vid körning på E 85-bränsle har cirka 30 procent högre förbrukning än om bilen körs på ren bensin.
Vinst och förlust
De senaste åren har ägarna till bilar som kan köras med etanol blivit allt mer prismedvetna. Det kan ägarna till bensinmackarna direkt läsa av i sin försäljning.
– Priset på bensin går upp och ner beroende på bland annat konjunkturläge och säsongsfaktorer. För de som kör sin bil med etanol har man som bäst tjänat tre kronor milen och som sämst förlorat tre kronor milen jämfört med om den körts på bensin, säger Ulf Svahn.
Ingen skatt
Det finns ett antal bilar som alltid tankas med etanol oavsett hur stor prisskillnaden är mellan etanol och bensin. Många kommuner, offentliga inrättningar och företag har en miljöpolicy som slår fast att de fordon som de använder ska drivas med biodrivmedel.
”Ur klimatsynpunkt är det inte bra att försäljningen av E 85 minskar. Om regeringen vill att E 85 ska bli mer konkurrenskraftigt vore det möjligt att göra som i Norge och inte ta ut någon energi- och koldioxidskatt på bensindelen i E 85”, skriver Sofia Sjöström, drivmedelsansvarig på Svenska Statoil.

Mer läsning

Annons