Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen storsatsar på bilbälteskontroller

/

Under perioden 7-13 september kommer polisen att genomföra landsomfattande kontroller av bilbältesanvändningen. Polisens storsatsning sker 50 år efter det att den första bilen i Sverige utrustades med bilbälte.

Annons

Den 13 augusti 1959 är det historiska datum då den första bilen i Sverige som hade trepunktsbälte levererades. Sedan dss har mycket hänt. I dag använder drygt 90 procent av alla förare och passagerare bilbälte.

- Givetvis ska vi sträva mot 100 procents bilbältesanvändning och inte vara nöjda med de 90-95 procent vi har i dag, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall i ett pressmeddelande.

Enligt beräkningar som Vägverket gjort skulle det gå att rädda närmare 50 liv om året i Sverige om alla använde bilbälte.

De senaste åren har det omkommit i genomsnitt cirka 200 bilförare per år. Närmare 80 av de omkomna använde inte bilbälte. Enligt Vägverkets analys hade hälften av dem överlevt om de använt bälte. Det ska också påpekas at cirka tio obältade passagerare har omkommit i trafikolyckor varje år de senaste åren.

Jämfört med de flesta andra länderna i Europa är bilbältesanvändningen stor i Sverige. Bland förare och passagerare i framsätet är bältesanvändningen på landsväg cirka 95 procent i personbil. Cirka 85 procent av passagerarna i baksätet använder bilbälte. I tätort är bältesanvändningen i framsätet cirka 90 procent.

Förare av tunga lastbilar är dock betydligt sämre på att använda bilbälte även om det blivit något bättre de senaste åren. Fortfarande är det dock endast cirka 40 procent av lastbilsförarna som är bältade.

Bland taxichaufförerna har bältesanvändningen ökat kraftigt de senaste åren. I fjol använde 91 procent av landets taxiförare bilbälte.

Under veckan 7-13 september storsatsar nu alltså polisen på att kontrollera bältesanvändningen. Kontrollerna kan ske var som helst i landet.

För den som stoppas av polisen och inte har bilbälte blir det kostsamt. Bötesbeloppet är 1 500 kronor.

I samband med de omfattande poliskontrollerna kommer trafiksäkerhetsföreningen NTF att genomföra lokala informationsinsatser i hela landet.

Annons