Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 3000 blev fotade men många slipper fartböter

/
  • Flest fortkörare i Jämtland fångas av fartkamerorna på E 14, mellan Ås-Mörsil, där 1 330 fordon registrerades för fortkörning under 2009.

Drygt 3 200 fortkörare registrerades under förra året med de fartkameror som är uppsatta på vissa vägsträckor i länet.

Annons

De flesta som fastnar i någon av landets fartkameror kommer undan böterna eftersom det inte går att identifiera vem som sitter bakom ratten och utredningarna läggs ned.

– Ungefär 40 procent av de registrerade överträdelserna leder till böter. Många bilder faller bort på grund av att kvalitén inte är tillräcklig. Vi försöker jobba med bra bilder och bildkvalitén påverkar mest i det här avseendet, säger Anders Drugge, sektionschef på polisens ATK-enhet i Kiruna där bilderna från fartkamerorna i landet granskas.

– Yttre omständigheter som solreflexer, regn, snö och smuts på vindrutan är andra faktorer som påverkar bilderna.

Mörker eller dagsljus har det någon betydelse?

– Mörker i kombination med kraftigt regn eller snöfall försvårar ytterligare. Men normalt sett påverkar inte mörker bilderna, konstaterar Anders Drugge.

Den förebyggande aspekten med fartkameror har slagit igenom. Sedan de infördes i Sverige har dödsolyckorna minskat med 60 procent på vägar där kamerorna används. Antalet svårt skadade minskade med 30 procent, enligt Rikspolisstyrelsen.

När ni söker de som sitter bakom ratten hur går ni tillväga om föraren är en annan person än den bilen är registrerad på?

– Vi gör slagningar i register och tittar på make, sambo, barn och de närmast anhöriga, säger Anders Drugge.

Lyckas inte polisen fastställa identiteten i första skedet går en förfrågan ut till fordonsägaren i steg två.

– Fordonsägaren får en förfrågan om vem som körde fordonet och det är ett frivilligt åtagande. Vi har ingen lagstadgad upplysningsplikt i Sverige vilket man har i många andra länder, förklarar Anders Drugge.

Om ni hittar fortköraren bland anhöriga till den registrerade fordonsägaren behöver ni även då vända er till fordonsägaren med en förfrågan?

– Nej då skickas ett underrättelsedokument till den person som vi har fastställt identiteten på, säger Anders Drugge. Den som kör fordonet måste godkänna föreläggandet från polisen.

Förutom de fasta kamerorna har Jämtlandspolisen en rörlig kamera i en buss som kan transporteras till vägar där det exempelvis förekommer klagomål om fortkörning, vägarbeten eller arrangemang som lockar många tillfälliga besökare.

Systemet med fasta trafiksäkerhetskameror har byggts ut sedan starten. Rikspolisstyrelsen och Vägverket har beslutat att det skall finnas 1 077 stycken i landet. Men under resten av året blir det stopp. Enheten i Kiruna som övervakar kamerorna och bötfäller fortkörare uppges inte klara ökad övervakning.

Mer läsning

Annons