Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt uppsving för husvagnsbranschen

/
  • Interiören i Airstream påminner lite om en jukebox. Lite grov industristil och lite pastellfärger blandat med aluminiumytor. Foto: Stefan Nilsson
  • Johan Skogeryd, Kabe, visar den nya avancerade golvvärmen för de exklusivare vagnarna.

Det finns ett ljus i tunneln. Ungefär så uttrycker de flesta aktörer det när det gäller läget för husvagns- och husbilsbranschen. Beläggningen ökar på campingplatserna och försäljningen går bra när det gäller begagnat – samtidigt som nedgången har bromsats när det gäller nytt.

Annons

Antingen ska det vara stora, lyxiga och fullutrustade fordon. Eller så är det mindre och billigare fordon som gäller. Så lät det när branschens trendspanare nyligen talade om trender under årets upplaga av husvagns- och husbilsmässan på Elmia i Jönköping. Trendspanarna uppmärksammade också att en andra generation campare nu har börjat dyka upp på campingplatser landet runt: det är 70- och 80-talisterna som vuxit upp med föräldrarnas husvagn och nu är på väg ut med sina egna barn.

Peter Jansson, vice vd för Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation, SCR, ser tillbaka på 2009 som ett rekordår när det gäller campingövernattningar.

– Vi siktar på ett ännu bättre 2010 och strävar efter att bli Europas bästa husbilsresmål genom att bygga ut antalet ställplatser, säger han.

Ställplatser är enklare övernattningsplaster med ett eluttag för husbilsåkare som stannar tillfälligt.

Bo Griwell, ordförande för Husvagnsbranschens Riksförbund, konstaterar att försäljningen är på väg uppåt igen och att begagnatförsäljningen gått så bra att det börjar bli brist på fordon.

Under mässan var det Sverigepremiär på allt från den amerikanska ikonen Airstream till billiga LED-lampor för den som vill designa interiören själv. Airstream är en designvagn i aluminium med tydliga rötter i det amerikanska campinglivet och visades som boggiversion. Priset ligger på 800 000 kronor. Som enkelaxlad version kostar den omkring 600 000 kronor.

Svenska Kabe visade upp sin nya husbil med boggi och ett nytt, förfinat system för golvvärme till sina exklusivare fordon, medan Adria hade premiär för en ny och väldigt flexibel husbil för två till sex sovande. Det rör sig om en halvintegrerad husvagn med säng som skjuts upp i taket på samma sätt som i helintegrerade vagnar.

Bland de utländska tillverkarna märktes Hymer som hade premiär på sin lilla Hymer Car och sin stora Hymer XL. Den senare kan enklast beskrivas som en större B-klass på ett bakhjulsdrivet Iveco-chassi. Det betyder också en tydlig satsning på komfort även för vintercamparen med avancerad isolering och värmda yttre lastlådor.

Italienska Laika var på plats med en ny alkovbil med bättre strömlinjeform och byggd på ett Fiat-chassi.

Även turistnäringen fanns representerade på mässan för att locka med både mat och natur. Ölands hamnar informerade exempelvis om sin satsning på ställplaster för husbilsåkare.

Mer läsning

Annons