Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya i20 – en prisvärd småbil som kommer i rätt tid

/
  • Prisvärd småbil som kommer i rätt tid. Hyundai i20 ersätter Getz och täpper samtidigt till luckan mellan Hyunda i i10 och i30. Foto: Rolf Gildenlöw
  • Hyundai i20 har växt på alla ledder jämfört med föregångaren Getz och kvalitetskänslan har lyfts.
  • Toyota Yaris 1,3138 300 kronor.Japansk småbil som tillverkas  i Frankrike. Andas  kvalitet.
  • Skoda Fabia 1,4127 100 kronor.Tjeckiskt syskon till VW Polo. Klassledare.
  • Peugeot 207 1,6127 900 kronor.Fransk favorit med massor av körglädje.

Nya Hyundai i20 täpper till luckan mellan den lilla bilen i10 och Golf-utmanaren i30 och förväntas hitta 1 300 svenska nybilsköpare redan i år.
Föregångaren Getz såldes i 12 000 exemplar under sina sex år i Sverige och eftersom Hyundai i20 är en betydligt modernare bil med mer körglädje borde den vara mer lockande.

Annons

Hyundai i20 är designad i Tyskland men tillverkas i Indien, precis som lillebror i10, och har ett format som plötsligt ligger helt rätt i tiden. På bara några månader har det skett en dramatisk scenförändring på bilmarknaden och downsizing är ordet för dagen i branschen.

Mindre bilar, mindre energiförbrukning, mindre avgaser och en mindre summa på prislappen. Mindre av allting, helt enkelt.

I väntan på de kinesiska bilarnas entré i Sverige har de koreanska fått agera lite av slagpåse i motorspalterna. Men när det kommer till faktisk kvalitet så klättrade koreanska Hyundai i fjol upp på prispallen, efter Toyota och BMW. I alla fall enligt svensk kvalitetsindex (SKI). Även känslan av kvalitet har förhöjts i fråga om materialval och finish.

Jämfört med föregångaren Getz är Hyundai i20 i princip bättre på allt. Den är rymligare, säkrare, mer välutrustad och mycket rappare att köra. Det sistnämnda möjligen lite på bekostnad av åkkomforten. Anpassningen till tyska autobahn har krävt en tuffare chassisättning som har gett bilen en lite stötigare gång än vad jag minns från Getz. Bullret från hjulen i motorvägsfart kräver en rejäl ökning av radiovolymen om man ska ha en chans att höra nyhetssändningarna.

Chassikonstruktionen med fjäderben fram och torsionsaxel bak är annars densamma som hos Getz.

För att vara en så pass liten bil åker man förbluffande bra, har anständigt med svängrum och behöver inte alls ha tråkigt bakom ratten. Däremot störs jag av att smuts virvlar upp på ytterbackspeglarna och stör bakåtsikten.

Provbilen har en 1,4-liters bensinmotor på 100 hästar och den svenska importören tror att det är den varianten som blir bästsäljare när miljöbilspremien tas bort vid halvårsskiftet. Annars finns en dieselversion i utbudet som med god marginal klarar miljöbilsgränsen – men den är 20 000 kronor dyrare. Fast då ingår förstås en sexstegad växellåda. Det finns även en mindre bensinmotor på 78 hästkrafter som, till skillnad från dieseln, sänker priset med 12 000 kronor jämfört med min bil. Men då blir det också en enklare ljudanläggning, en enklare luftkonditionering och lite mindre hjul.

1,4-litersmotorn kan kombineras med en femstegad automat om du är beredd att tömma bankkontot på 10 000 kronor extra.

Nya Hyundai i20 är ännu inte krocktestad hos Euro NCAP men tillverkaren förutsätter att den ska få fem stjärnor. Antisladdsystem, antispinn och aktiva nackskydd är standard. Men strålkastarren görare tycks Hyundais tekniker aldrig lära sig att stava till.

Annons