Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När olyckan är framme

/
  • Vid en olycka med vilt inblandat måste man kontakta polisen. Gör man det är det inget brott - struntar man däremot i det så är det det.
  • Att köra av vägen är inget brott. Om ingen person skadats behöver man inte ringa 112. Ring istället bärgningsbil.
  • Behöver man bara en bärgningsbil så är det onödigt att belasta 112 med detta.

Hur noggrant man än följer hastighetsbestämmelser, håller koll på medtrafikanter och väglag så kan ändå olyckan vara framme.

Men vad gör man om man väl hamnar där i ett mitträcke efter att blixthalkan slagit till?

Annons

Vi har frågat både polisen och SOS Alarm.


Det första som skall göras vid en trafikolycka är såklart att kontrollera om någon person skadats. Sedan skall man försöka avgöra om det finns någonting man kan göra för att underlätta för denna tills ambulansen kommer – som man såklart når via 112.
För egen del kan det alltid vara bra att uppsöka sjukvård även om man strax efter olyckan upplever att man mår bra. Delvis för att dokumentera att en olycka skett om man skulle få problem senare och delvis för att chocken kan få en att agera irrationellt och att man inte inser eller känner att man skadats.


Den som kört på vissa djur är skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Skyldigheten gäller numera älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Tidigare innefattades bara klövdjur av lagen.
Om du skadat ett djur eller hittar ett trafikskadat djur vid vägen skall detta polisanmälas via 112. Är djuret däremot dött så är det 114 14 som gäller eftersom ärendet då inte är att betrakta som akut.
- Om man ser vilt på vägen är det inte ett 112-ärende, säger Gunnar Bergström, platschef på SOS Alarm i Örebro.
- Möjligtvis kan det vara aktuellt att ringa 112 om det är vilt på motorvägen. Då kan ärendet vara mer akut, säger Gunnar Bergström.


Vid till exempel halkolyckor och lindrigare krockar så ska man om möjligt flytta undan det eller de fordon som står i vägen. Bilarna skall flyttas så de utgör så lite fara som möjligt och inte stör trafiken.
- Vi utreder ju genom att höra med de inblandade för att se om någon av dem brustit i vad som kallas varsamhet och omsorg, säger Torbjörn Carlsson, presstalesman för polisen i Örebro
Om bilarna inte står i vägen och utgör en fara för andra trafikanter så är det 114 14 som är det nummer som man skall kontakta polisen på.
Kan bilägarna själva komma överens om vad som skett så är det ett rent försäkringsärende och då är det bärgningsbil som gäller om bilen eller bilarna inte är körbara. Samma sak vid en singelolycka där bilen inte står i vägen för andra bilar.
Bärgningsbil når man antingen genom att själv ringa en bärgningsfirma, eller via nummerupplysningen, eller så kan polisen på 114 14 hjälpa till. 112 kan hjälpa till – men slipper helst eftersom det tar onödig tid från dem.


Många ringer in fordons- och trafikolyckor via mobiltelefon till 112 – men stannar inte för att se vad som hänt.
- Vi vill gärna att den som ser en olycka stannar till och ser hur det har gått med de inblandade. Kollar av om kan man göra något själv men också för att vara oss behjälpliga med position och belägenhet, säger Gunnar Bergström.
Att inte stanna kan skapa onödigt stor fara för de som är inblandade och ger inte SOS Alarm någon hint om hur allvarlig olyckan är.
- Det är jättevärdefull information för oss, då vet vi vad som behöver skickas ut eller så kan vi till och med avvärja full resurs, säger Gunnar Bergström.


Det är inte ett brott att av misstag köra på till exempel ett djur eller köra vägen om man följt alla regler och iakttagit all tänkbar försiktighet. Däremot är ”olovligt avvikande från trafikolycka”, eller som det kallas i folkmun ”smitning”, ett brott som i värsta fall kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader. Bedöms brottet som grovt kan det leda till ett års fängelse.
 

Mer läsning

Annons