Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorfordon ska hålla till på vägen och ingen annanstans

/
  • Terränggående fyrhjulingar har blivit ett gissel för länsstyrelsernas tillsynsmän. Liksom det snabbt växande antalet husbilar.Foto: Rolf Gildenlöw
  • Oavsett hur djupa dikena är så är all körning vid sidan av vägen ett brott mot terrängkörningslagen. Inte ens markägaren har rätt att ge tillstånd.Foto: Rolf Gildenlöw
  • Terrängkörningslagen har funnits i över 35 år, påpekar trafikpolisen Ruben Börjesson.

Egentligen är den hur enkel som helst att förstå, terrängkörningslagen.

Annons

Men den här sommaren har överträdelserna varit fler än vanligt, enligt många av länsstyrelsens och Naturvårdsverkets representanter runt om
i landet. Och det är det snabbt ökande antalet fyrhjulingar och husbilar som är boven i dramat.

– Det är faktiskt idiotenkelt, säger trafikpolisen Ruben Börjesson. All körning med motorfordon utanför vägen är förbjuden. Punkt slut. Du får inte ens köra hemma i ditt eget potatisland.

Terrängkörningslagen är inte heller ny på något sätt, den har funnits i över 35 år, så det går inte att skylla på okunskap om Ruben Börjesson eller någon av hans kolleger tar dig när du befinner dig på fel sida om diket.

Terränggående bilar och motorcyklar, och den nya flugan med fyrhjulingar, har nu skapat ett problem som tidigare var rätt marginellt

Den här sommaren har också antalet husbilar fullkomligen exploderat ute i markerna.

– Helst ska de stå med framhjulen ända nere i vattnet med sina fordon, säger Malte Kronholm som är länsstyrelsens tillsynsman på Gotland där ju debatten om strandskyddet varit extra het den här sommaren.

– Om jag skulle anmäla alla som bryter mot lagen skulle det ju inte bli några kvar här, suckar han.

Även fyrhjulingarna har ökat ute i markerna – de körs ofta i skogen eftersom de ursprungligen är konstruerade för terrängkörning.

– Men då var de tänkta som arbetsfordon och inte som nöjesmaskiner, påpekar Ruben Börjesson och tillägger att de enda undantag som finns från terrängkörningslagen gäller jord- och skogsbruk samt militär- och räddningstjänst. Även veterinärer och sjukvårdspersonal kan undantas liksom de som arbetar med vägprojektering eller underhåll av kommunikations- och kraftledningar.

Många tror att det är tillåtet att köra på egen mark eller inom ett inhägnat område. Men det är enligt Ruben Börjesson ett missförstånd.

– Bara länsstyrelsen kan utfärda undantag för till exempel motortävlingar. Och någon allemansrätt gäller inte för den som ger sig ut i skogen med hjälp av motor.

Det finns också undantag för jägare som ska hämta hem fälld björn, älg, hjort eller vildsvin och det kan vara tillåtet att köra på snötäckt mark om det inte finns risk för skador.

Men se det som undantagen som bekräftar regeln. Motorfordon ska hålla till på vägen och ingen annanstans.

Mer läsning

Annons