Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad skadegörelse mot bilar

/

Skadegörelsen mot bilar minskar i Jämtland, som därmed går tvärsemot resten av landet.

Annons

Under den senaste tiden har det rapporterats om ett flertal anlagda bilbränder i samband med oroligheter i Uppsala, Malmö och Göteborg. I hela landet har skadegörelsen av bilar ökat under 2000-talet, men i Jämtland minskade antalet anmälda fall under sommaren jämfört med sommaren 1999.

Bränder ej vanligast
Under juni, juli och augusti i år anmäldes 110 fall av skadegörelse mot bilar i länet, uppger Brottsförebyggande rådet, Brå. 1999 anmäldes 144 fall under samma period. Då ingår inte anlagda bilbränder i statistiken, utan det rör sig om annan form av skadegörelse. Det finns ingen enskild statistik för hur många bilbränder som anlagts vare sig i somras eller 1999, men enligt Brå:s uppgifter utgör skadegörelse genom brand endast några procent av de skadegörelsebrott som anmäls totalt. Mer än hälften av den skadegörelse som polisanmäls består av klotter och annan skadegörelse mot bilar. Det kan röra sig om krossade rutor, repor i lacken, söndersparkade lyktor med mera.

Östersund toppar
I länet är det inte helt otippat i den största staden Östersund som flest skadegörelsebrott mot bilar äger rum. Under juni, juli och augusti anmäldes 68 fall, alltså mer än hälften av samtliga fall i länet. Sedan är det ett rejält skutt ned till tvåan Krokum och trean Åre, där anmäldes elva respektive tio fall. Minst fall rapporterades i Bergs kommun, inget alls. I övriga kommuner i länet anmäldes mellan ett fall, Ragunda och sju fall, Härjedalen.

Marginell ökning
Anlagda bilbränder rubriceras som skadegörelse genom brand och ingår i den allmänna statistiken över skadegörelsebrott. Totalt anmäldes 427 fall av skadegörelse under sommaren, en marginell ökning mot sommaren 1999 då 421 fall anmäldes.
Även här ägde flest, 231 fall, rum i Östersund. Åre är tvåa även här med 46 fall, Krokum och Strömsund delar tredjeplatsen med 33 fall vardera. Minst fall anmäldes i Ragunda, tio stycken. I övriga kommuner pendlar antalet anmälning mellan 14 och 25 stycken.

Ökar i landet
Övriga landet visar en helt annan tendens än Jämtland, där har antalet anmälde skadegörelsebrott ökat stort under 2000-talet. 56 397 skadgörelsebrott anmäldes under sommaren i år mot 31 072 fall 1999. Då finns det ett stort mörkertal när det gäller skadegörelse, många fall polisanmäls inte. Enligt en rapport som Brå gjort om skadegörelsebrott 2008 kan en del av ökningen förklaras med att vi blivit allt mer benägna att anmäla skadegörelse.

Ungdomsbrott
I Brå:s rapport om skadegörelsen förra året framgår det att skadegörelse mot bilar och klotter är de vanligaste skadegörelsebrotten. De utgör tillsammans mer än hälften. Få skadegörelsebrott klaras upp, så det är svårt att få en bild av den genomsnittlige gärningsmannen. Enligt Brå är det dock vanligt att ungdomar mellan 15 och 20 år ligger bakom klotter och skadegörelse av bilar. Förra året anmäldes totalt 453 fall av skadegörelse mot bilar och 300 fall av klotter i Jämtland. Uppklarningsprocenten för skadegörelsen av bilar var tolv procent och elva procent för klotterbrotten.Mer läsning

Annons