Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasta bilen på rätt sätt – minska förbrukningen

/

Dagens bilar och motorer optimeras allt mer för att nå så låg förbrukning – och därmed så låga utsläpp – som möjligt. Last, vikt och luftmotstånd påverkar dock förbrukningen. Vi har testat var, när och hur förbrukningen ökar som mest.

Annons

I testet körde vi två olika Subaru-modeller med samma motor för att se hur mycket lasten respektive en släpvagn påverkar bilarnas förbrukning.

Redan utan last skiljer det sig något i förbrukning mellan de båda modellerna: det skiljer 0,15 liter per mil i förbrukning vid motorvägsfart mellan den mindre sedanen, Impreza, och den större suven, Forester.

Blandad körning med 60 procent landsväg och 40 procent stadstrafik gav en skillnad på 0,10 liter per mil.

Så påverkar lasten

Vi lastade Forestern med 200 kilo last utöver föraren och det blev en knappt märkbar skillnad i förbrukning på landsväg: bilen drog 0,74 liter per mil i stället för 0,72.

Däremot var skillnaden större i stadstrafik: där drog den 0,78 utan last och 0,84 med last. Last i bilen påverkar alltså inte förbrukningen vid landsvägskörning lika mycket som i stadstrafik där det blir mer accelerationer.

Så påverkar en takbox

Vi testade även skillnaden mellan att köra med eller utan takbox på bilen. Då körde vi en Volvo V70 med en 200 hästkrafters bensinmotor.

Med totalt 62 kilo last på lastbågarna ökade förbrukningen nästan 0,10 liter per mil vid motorvägskörning men inte mer än knappt mätbara 0,02 liter per mil i stadstrafik. I stadstrafik är alltså vikten mer avgörande än luftmotståndet medan det omvända gäller på motorvägen.

Så påverkar en släpvagn

En olastad liten släpvagn med galler runt lastytan ökade omedelbart förbrukningen för Imprezan från 0,56 liter per mil i 90 kilometer i timmen till 0,68 liter per mil i 80 kilometer i timmen. (Med släp är det i Sverige tillåtet att köra max 80 kilometer i timmen, därav skillnaden i hastighet när vi testade med respektive utan släp.)

En husvagn med en vikt på 1 250 kilo ökade förbrukningen till 0,91 liter per mil vid körning i 80 kilometer i timmen.

Trots att man kör långsammare ökar alltså förbrukningen med 0,35 liter per mil om man hänger på en medelstor husvagn efter Imprezan.

Så gick det: sammanfattning

Både Impreza och Forester är bland de snålaste bilarna i sin klass, trots fyrhjulsdriften. Men det är möjligt att vi kunde ha fått ett något bättre värde med husvagn om bilen haft en lägre högsta växel. Vi fick ofta ta till femman på landsväg när hus vagnen var kopplad efter Imprezan.

Vi kan konstatera att vikten och luftmotståndet påverkar bilarnas bränsleförbrukning. Vikten avgör i staden och luftmotståndet på motorvägen.

Det högre luftmotståndet i Forestern gör att skillnaden blir större i högre hastighet medan vikten i lasten spelar större roll i stadstrafik med mycket ojämn hastighet.

Annons