Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsborna skyldiga miljoner för bilen

/

Jämtarna har obetalda fordonsskatter och felparkeringsavgifter för miljonbelopp som ligger för indrivning hos kronofogden.

Annons

De fordonsrelaterade skulderna som jämtarna har hos kronofogden uppgår till drygt 6,4 miljoner kronor.

I summan ingår 4,7 miljoner i obetalda fordonsskatter, 1,5 miljoner i felparkeringsavgifter och 186 000 kronor i obetalda trängselavgifter.

Men nu går myndigheterna på offensiven. I dag får regeringen förslag om att den här typen av skulder ska leda till att panträtt uppstår i fordonet.

– De sammanlagda fordonsrelaterade skulderna i landet fortsätter att öka och har på mindre än ett år ökat med över 100 miljoner kronor, säger Eva Liedström Adler som är rikskronofogde.

Hon konstaterar att det i sammanhanget förekommer så kallade bilmålvakter, personer som konsekvent struntar i att göra rätt för sig i de här sammanhangen.

– De riskerar att undergräva allmänhetens förtroende för skattesystemet, enligt Eva Liedström Adler.

Kronofogden och Transportstyrelsen lämnar i dag in ett förslag till regeringen med olika åtgärder som tar sikte på att minska de fordonsrelaterade skulderna som i hela landet stigit till 1,15 miljarder kronor.

Myndigheterna förslås få panträtt i fordon för varje skuld som är kopplad till fordonsskatt, kommunal felparkeringsavgift och trängselskatt.

Andra förslag handlar om att felparkerade och flyttade bilar måste lösas ut. Användningsförbud av bilar föreslås gälla i samband med att äldre obetalda fordonsskatter förekommer.

 

 

Mer läsning

Annons