Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultiga Crescent fulla garaget

/
  • Garaget hemma hos Mona Carlsson, till vänster, och Josefine Andersson, till höger med Crescent-hjälm i originalutförande, är fullt av moppar.   Foto: Stefan Nilsson
  • Autoped NV5 1953. Motor NV, 31 cc, 0,8 hk. I originalskick. Första mopeden som tillverkades av Nymanbolagen efter mopedens födelse 1952. Design: Björn Karlström. Autoped NV5 serietillverkades och såldes i 15 000 exemplar 1953.

34 mopeder av varierande årsmodell har funnit ett kärleksfullt hem i garaget hos Josefine Andersson och Mona Carlsson. Alla moppar har en sak gemensamt: de är av märket Crescent eller av ett märke som på något sätt har Crescent-anknytning.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Josefine.

Annons

Mopeder brukar man förknippa med finniga 15-åriga pojkar. Då handlar det om nyvunnen frihet och ibland om både oljiga fingrar och olagligt trimmande. Men i Hörnefors, tre mil söder om Umeå, bor två tjejer som fallit för mopeden av helt andra orsaker.

– När vi köpt den första moppen 2002 föll vi omedelbart för designen och den speciella livsstil som det är att åka moped. Särskilt som vi bor i ett litet samhälle där bilen lätt kan ersättas med en moped, säger Josefine.

När väl en moped stod på gården var det klippt. Tjejerna började leta efter begagnade Crescent-mopeder och snart var gården full. Sedan har det rullat på, både på vägarna och med den växande samlingen. Tjejerna har planer på ett eget museum för sina klenoder som de vårdar ömt. I princip går det att köra alla mopederna och det är precis det som de också gärna ägnar sig åt.

– När Josefine började åka runt på sin Crescent insåg jag att vi behöver var sin, förklarar sambon Mona, och så blev det en samling till slut. I takt med att samlingen växte blev tjejerna mer och mer intresserade av fakta runt mopparna och började leta efter andra saker som bar namnet Crescent. De hittade hjälmar, jackor, båtmotorer och en hel del annat. Insamlade fakta blev grunden till en egen hemsida, www.raketsport.com. Det är en hemsida med många läsare även utanför Sverige. Här finns allt från snöskotrar till motorsågar med anknytning till Crescent.

Varför just raketsport?

– Namnet Raket kommer från en Crescent-modell som blivit legendarisk, förklarar Josefine och tillägger att de varje sommar ordnar ett raketrally som är en träff för veteranmopedåkare. Årets raketrally gick i Hörnefors den 15 augusti.

– Sedan är det ju förstås också historien om komikern Martin Ljung som gjorde Crescents Saxoped odödlig genom att kalla den Raketarsel, säger Josefine.

Mer läsning

Annons