Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knepen att komma loss när du kört fast i snön

/
  • Ibland kan man helt enkelt inte komma loss utan hjälp. Om väntan blir lång är det bra med en extra filt och något litet att äta för att hålla kroppsvärmen.Foto:   Scanpix

Att fastna i snön med bilen är inte en av vinterns roligare upplevelser. Men när det väl händer hjälper det att vara förberedd.

Lite extra prylar i bagaget kan göra att du slipper ringa bärgaren och snabbt kommer loss för egen maskin.

Annons

En undersökning från försäkringsbolaget If visar att vi svenskar är sämst i Norden på att ha extra vinterutrustning i bilen. Var femte svensk har ingen alls. Det kan bli ödesdigert. Vinterväglag kräver inte bara vinterdäck utan även en och annan pryl i bagaget som inte behövs i sommarbilen.

– Det är bara smart att vara lite förberedd. Det behöver varken vara särskilt många eller skrymmande saker man behöver ha med sig för att komma loss med bilen, säger Jan Sandberg, vd på NTF.

– Det finns så klart några klassiker: En skyffel och en liten påse sand. Inte ens skyffeln behöver ta särskilt mycket plats, det finns tredelade skyfflar som man enkelt monterar ihop och som är betydligt mindre skrymmande än vanliga skyfflar

Men under senare år har det kommit helt nya, smarta produkter som antislirmattor och snöstrumpor för däcken.

Antislirmattan är visserligen 60 centimeter lång och lite bredare än däcken, men platt och tar därför lite plats i bilen. De är gjorda i ett kraftigt plastmaterial och placeras helt enkelt under däcken för att ge mer friktion när man försöker komma loss.

Snöstrumporna fungerar ungefär som en heltäckande rattmuff, fast för däcken. Strumporna är gjorda av speciella textilfibrer och ger ungefär samma funktion som snökedjor – fast de är enklare att sätta på och tar väldigt lite plats i bilen.

Det behöver inte bli särskilt dyrt heller. Letar man på till exempel Biltema hittar man mattorna för 100 kronor och strumporna för 400 kronor.

Har man varken eller i bagaget finns ett annat trick.

– Man kan ta golvmattorna i bilen och lägga alldeles bakom däcken. Det kan ibland ge tillräckligt grepp. Tricket fungerar bäst om man är två, för det kan vara svårt att få in dem under däcken annars, de kan lätt glida iväg, säger Sandberg.

Och för de gånger man verkligen kör fast ordentligt och inga hemgjorda tricks hjälper?

– Det är då det är bra att ha en varm filt, ett par varma vinterstövlar och något ätbart i bagaget. Det kan bli en lång väntan på hjälp, risken är ju att om vädret är så dåligt att du kör fast så är det fler som gjort det också.

Mer läsning

Annons