Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameraexplosion i England

/
  • Kameror används för att kontrollera bilarnas hastighet, men också för att hålla koll på köer, att trängselskatt betalas och för att övervaka att busskörfält hålls fria.Foto: Thomas Arnrot

Med tre miljoner övervakningskameror har Storbritannien flest i världen. Och fler blir det, både för att övervaka trafik och allmänhet. Den enda gången någon klagar är när kommunerna bötfäller trafikanterna och stoppar pengarna i egen plånbok.

Annons

Har du tittat på brittiska deckare och noterat att poliserna alltid lyckas hitta någon övervakningskamera som filmat brottet eller gärningsmannen? Känns det som något manusförfattarna bara hittat på?

Glöm det. Storbritannien formligen badar i övervakningskameror.

– Personligen tycker jag att vi behöver fler och de flesta känner likadant. De gör att folk känner sig tryggare och de hjälper till att lösa brott, säger Tom Reeve.

Han är redaktör på CCTV user group, en organisation som består av alla myndigheter, kommuner och organisationer som använder sig av övervakningskameror.

Övervakning ett krav. Ingen vet exakt hur många kamerorna är, men siffran uppskattas till minst tre miljoner. Majoriteten av kamerorna är privatägda.

I Sverige får man inte sätta upp övervakningskameror på allmän plats utan tillstånd, i Storbritannien är situationen omvänd.

– Så länge du äger fastigheten eller lokalen får du sätta upp kameror. Ofta ingår det som krav att en restaurang eller pub måste ha kameror för att få tillstånd för sin verksamhet.

Sedan CCTV (closed circuit television) började användas på 70-talet har det alltså blivit stor industri. Storbritannien har varit föregångare på alla områden, inklusive trafikövervakningen. Fartkameror började användas flera år innan de första svenska installerades 1996 och totalt är de ungefär 6 000 i dag.

Reg-nummer kollas. I februari 2003 införde London trängselavgifter och i samband med det infördes också automatiskt kameraövervakning över infarter och ett system för att automatiskt läsa av nummerskyltar.

– Det blev startskottet för kameraövervakning av trafiken i städer. Nu kollas bilarnas registreringsnummer inte bara för att bilarna ska betala trängselskatt, utan de kontrolleras även automatiskt på polisens lista över bilar som är stulna eller vars ägare är efterlyst, säger Reeve.

Några protester märks inte, utom de gånger kommunerna själva bötfäller trafikanter. Kommunerna använder ofta övervakningskameror för att övervaka busskörfält och för att kontrollera att ingen parkerar på bussgator eller busshållplatser.

Så vad är det kontroversiella?

– Att kommunerna både bötfäller och behåller pengarna själva. Det gillar inte folk, säger Reeve.

Mer läsning

Annons