Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands äldsta buss ska ut på nya turer ...

/
  • Efter 77 år som gäststuga var det åter dags för länets äldsta buss att ge sig ut på de jämtländska vägarna.
  • ”Bussen verkar vara i kanonskick”, säger Ove Isaksson från veteranbilsklubben, när han prövar om fönstren går att öppna. Karossen är byggd i mitten av 1920-talet.
  • Efter väl utfört jobb på rekordfart så pustar Folke Löfgren, Tommy Andersson, Ove Isaksson, Kalle Kingstad och JG Jonsson ut.
  • Efter 77 år som gäststuga var det åter dags för länets äldsta buss att ge sig ut på de jämtländska vägarna.
  • ”Det finns gamla artiklar om bussen och bevarade ritningar som vi kan använda vid renoveringen”, berättar Henrik Tungsten från Jamtli.
  • Vänta, ni glömde hjulen! Arne Nilsson ser till att alla delar som låg i gäststugan följer med bussen.
  • JG Jonsson från veteranbilsklubben förevigde hämtningen av karossen.
  • På en bräda vid taket hade någon skrivit årtalet när gäststugan byggdes.

Vid den gamla färjemansbostaden nere vid Rödösundet på Frösösidan, har det i alla år stått en gammal gäststuga vackert placerad nere vid stranden. Stugan byggdes redan 1932 och inte många har vetat att huset är byggt på en busskaross från mitten av 1920-talet. Bussen är den äldsta bevarade i länet och kanske en av Sveriges äldsta busskarosser.

Annons

– Det var Anna Andersson, som var tidigare ägare av fastigheten, som för tiotalet år sedan kontaktade oss på Jamtli för att berätta om den gamla bussen som hon hade inne i gäststugan, berättar Henrik Tungström som jobbar som museiassistent. Vi köpte karossen av Anna Andersson för 3 000 kronor, men det blev aldrig av att vi hämtade bussen, mest på grund av att vi inte hade någonstans att förvara den. Dessutom måste vi ju riva stugan för att komma åt bussen.

Även veteranbilsklubben i länet fick så småningom nys om den gamla busskarossen och flera av dess medlemmar har i omgångar varit och tittat på den sällsynta skapelsen.

Nu har Jamtli och veteranbilsklubben gått ihop om att bygga ett teknikland ute vid Optand och till den verkstad som nu är färdigbyggd på anläggningen behövdes ett objekt som veteranbilsklubbens medlemmar kan renovera inför publik. Då kom någon att tänka på den gamla bussen vid Rödösundet och i lördags kom ett gäng arbetsvilliga entusiaster med kofötter, spett och hammare för att befria den gamla bussen från sitt skal.

– Det var en mäktig känsla när vi rev första väggen och såg en bit av karossen där det stod Hackås-Östersund, berättar Ove Isaksson från Frösön. Då förstod vi att bussen var i bra skick och att brädfodringen hade skyddat karrosen under alla år.

På en bräda vid taket hade någon skrivit årtalet 1932, så ingen behövde tvivla på när gäststugan byggdes.

Arbetet med friläggningen av bussen var planerad att hålla på hela lördagen, men efter ett par timmar lyfte gubbarna upp karossen på en stor släpvagn och efter en stund fick den åter komma ut på de jämtländska vägarna på resan mot Optand.

Nuvarande ägaren av fastigheten heter Tommy Andersson och han var med och kontrollerade rivningen av gäststugan.

– Kul att bussen kommer till användning igen fast jag har haft nytta av den som extra plats för mina gäster. Senast i somras bodde det folk i den, berättar han.

Tommy kommer att få en ny gäststuga som Jamtli ska sätta upp på samma plats.

När renoveringen så småningom kommer igång så ska karossen ställas på en T-fordlastbil från 1922.

– Antagligen var den byggd på en T-ford redan från början, säger Henrik Tungström, och eftersom Jamtli redan äger en sådan så passar det bra att den nu blir buss i stället.

Hur lång tid det tar att renovera karossen, som har plats för tolv passagerare, är svårt att beräkna.

– Eftersom den verkar vara i bra skick så kan det gå snabbt, säger han.

Tungström berättar att bussen från början gick enbart i stadstrafik i mitten och slutet av 1920-talet, men att den efter några år började trafikera sträckan Hackås-Östersund. I början av 1930-talet togs den ur trafik och blev alltså gäststuga.

När bussen så småningom blir klar kommer den att användas för rundturer inom Jamtliområdet och som rundtursbuss inom Östersund-Frösön.

Mer läsning

Annons