Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott att ta med på cykelturen

Annons

Laxsnurror är både fräscht och gott på utflykten, så gör du enkla men goda:


200 gram rökt lax i tunna skivor


1 dl filadelfiaost


1 tsk finriven pepparrot


2 stora, fyrkantiga mjuka tunnbröd


Blanda osten och pepparroten. Skär laxen i tunna skivor, och blanda ner i osten. Bred ut på tunnbrödet, rulla ihop och skär tre-fyra centimeter breda bitar.



Ostsallad med senapsdressing


Ett par olika sorters sallad, till exempel isbergssallad och lollo rosso


ett par stjälkar stjälkselleri


1 avokado


1 äpple


purjolök


valnötter


lagrad ost, gärna präst


2 dl solrosolja


0,5 dl skånsk senap


2 tsk strösocker


0,5 tsk havssalt


1 tsk balsamvinäger


svartpeppar


Riv salladen i bitar, skär sellerin i centimetertjocka bitar, skala och skär äpplet i sockerbitsstora bitar, precis som avokadon. Skär osten i lika stora bitar.


Blanda ingredienserna till dressingen och häll över.


Strö över valnötterna – eller vill du ha det extra lyxigt tar du dem i en liten ask bredvid och strör dem över salladen precis innan ni ska äta den.



Kycklingklubbor är genuin utflyktsmat, bara att greppa och äta. Så här kan man göra:


8 kycklinglår


1 msk curry


2 msk olivolja


havssalt, nymalen svartpeppar


Sätt ugnen på 200 grader, blanda curry, salt, peppar och olja till en smet och gnid in i kycklinglåren med den. Lägg dem sedan i en ugnsfast form och baka dem riktigt möra i 30-40 minuter.



Och så något sött till avslutning - pröva hallonrutor med kokos:


Så här gör man 20 rutor


100 gram smör


2 ägg


2 dl råsocker


3 dl vetemjöl


2 tsk bakpulver


200 gram frysta hallon


Kokostäcke


50 gram smör


2 ägg


1 dl råsocker


1 påse (200 gram) kokos


Börja med kakan:


Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp. Blanda mjöl och bakpulver, och blanda med ägg-socker-smeten. Rör ner det smälta smöret. Klä en liten långpanna – 20x30 cm – med bakplåtspapper och bred ut smeten. Strö över hallonen. Grädda kakan cirka 15 minuter i 225 grader, nu är kakan halvfärdig.


Kokostäcket:


Smält smöret. Vispa socker och ägg pösigt, Blanda i kokosen och det smälta smöret, och bred över kakan. Grädda tio minuter till och låt kakan svalna på galler innan du skär den i bitar.



Är det varmt ute är det gott med kall saft på cykelturen. Pröva att blanda kall hallonsaft i en termos med frysta hallon, har du tur finns det lite is kvar i bären när du ska dricka den. Och kaffe är väl ett måste på alla utflykten, glöm bara inte en skvätt mjölk till den som vill ha.



Ska du cykla långt är det bra att ha med lite frukt som mellanmål. En rejäl påse med blandade nötter, lite russin och bitar av mörk choklad är också bra om du vill ha en snabb energikick.



Eva Ejdeholt


Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons