Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glesbygdsbor kan få betala mera för besiktningen

/
  • Lars Hellberg, till höger, inspekterar medan Nils-Anders Boije letar fel i hjulhuset. Foto: Henrik Flygare
  • Ett trasigt fjädersäte har åtgärdats och Ulla Hamréns bil är inne för ombesiktning. Nils-Anders Boije är besiktningstekniker vid Bilprovningen i Östersund.

Dyrare eller billigare att besiktiga bilen? Åsikterna om hur det kommer bli efter avmonopoliseringen 1 juli går isär.

Annons

Vid halvårskiftet 2010 träder privatiseringen och avmonopoliseringen av kontrollbesiktning i kraft. Vad nya aktörer på besiktningsmarknaden innebär för kunderna är ännu svårt att avgöra.

Men klart är att andra länder i Europa som genomfört en privatisering fått högre priser för besiktning.

– Det är rena vansinnet, säger Ulla Hamrén som är på plats hos Bilprovningen i Östersund för att ombesiktiga ett trasigt fjädersäte. Det kommer bli dyrt och drabba glesbygden mest. Jag tycker det är bra som det är, det känns säkert med Bilprovningen. Lars Hellberg från Rätansbyn är också inne med sin bil för en ombesiktning. Han tror inte att det kommer bli dyrare i framtiden.

– Fler företag borde ge mer konkurrens, säger Lars Hellberg. Jag tycker generellt att det är bra med besiktning men att man kunde förlänga intervallen om man brukar ha en felfri bil.

– Det kan nog bli billigare i storstäderna och dyrare i glesbygden, säger Nils-Anders Boije som är besiktningstekniker på Bilprovningen i Östersund.

Det slamrar till när bilen kör av rampen och ut i kylan. Nästa bil kallas in till kontroll via stora skärmar ute på parkeringen.

Annons