Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvandlar en skrothög till ett fartmonster

/
  • Johannes Larsson, Magnus Svensson och Erik Dahlgren ska tillsammans med övriga klasskamrater se till så att Skodan blir en pärla
Foto: Håkan Degselius
  • Johannes Larsson, Magnus Svensson och Erik Dahlgren ska tillsammans med övriga klasskamrater se till så att Skodan blir en pärlaFoto: Håkan Degselius
  • Johannes Larsson, Magnus Svensson och Erik Dahlgren ska tillsammans med övriga klasskamrater se till så att Skodan blir en pärlaFoto: Håkan Degselius
  • Skodan skulle till skroten när Bertil Nilsson hittade den. Nu, 25 år senare, ska bilen bli något alldeles extra.Foto: Håkan Degselius
  • Foto: Håkan DegseliusGammal utvändigt och helt ny invändigt är det som gäller.Foto: Håkan Degselius
  • Johannes Larsson, Magnus Svensson och Erik Dahlgren ska tillsammans med övriga klasskamrater se till så att Skodan blir en pärlaFoto: Håkan Degselius
  • Det krävs mycket jobb innan bilen blir klar. Men klar ska den bli. Målsättningen är att den redan om en dryg månad ska rulla.Foto: Håkan Degselius
  • Magnus Svensson, Johannes Larsson, Erik Dahlgren och Bertil Nilsson är förhoppningsfulla inför det fortsatta arbetet med den gamla risiga Skoda Octavian som så småningom ska bli en pärla. Målsättningen är att den redan om en dryg månad ska rulla.  Foto: Håkan Degselius

Det finns skolböcker och så finns det lite andra läromedel. För eleverna på fordonsprogrammet i Sveg är en Skoda Octavia av årsmodell 1959 vårens stora utmaning under skoltid och kvällar.

– Har man hittat något som engagerar så lär man sig mycket mera, säger fordonsläraren Bertil Nilsson.

Annons

I mitten av 80-talet hittade Bertil Nilsson en gammal och risig Skoda Octavia som han tog hand om med tanke på att renovera den själv.

Men av de drömmarna blev det just bara drömmar. I stället har hans elever på fordonsprogrammet fått ta hand om Skodan som nu finns på Härjedalens gymnasiums verkstadslokaler.

Bertils drömmar finns nu hos eleverna som verkligen har ambitioner med skrotobjektet som när den tillverkades på det glada 50-talet inte hade så många hästkrafter i motorn.

– Vi ska ställa ordning den och köra den under speedweekenden i Funäsdalen i slutet av mars, om vi hinner, säger Magnus Svensson samtidigt som Johannes Larsson och Erik Dahlgren nickar instämmande.

– Lite vassare motor blir det förstås, säger Erik Dahlgren som inom kort hoppas kunna sätta in en Volvomotor på 2,3 liter och många härliga hästkrafter som går på miljövänlig etanol. Målet är att få upp den i 200 kilometer i timmen, säger grabbarna som tillsammans med ytterligare tre klasskamrater jobbar med projektet.

Arbetet med renoveringsobjektet ingår i det vanliga skolarbetet. Men nästan varje kväll är man nere i skolans verkstad där man jobbar frenetiskt för att hinna färdigt.

– Det är ju kul och så lär man sig mycket och så finns det inte så mycket att göra i Sveg, säger Magnus Svensson som redan hunnit lång med projektet trots att det inte gått så lång tid.

Under projektiden hinner man avverkar en massa kurser inom skolplanen men det blir lite extra vid sidan om, exempelvis svetsning som inte ingår i den vanliga kursen.

– Det får vi på köpet, säger Magnus som till sommaren hoppas kunna ställa upp i olika dragracingtävlingar med skolbilen.

För att lyckas ro det hela i land har man försökt marknadsföra sig på olika sätt. Bland annat har man startat upp en sida på facebook där man skriver hur det går.

– Redan efter första dygnet var det 86 medlemmar, säger läraren Bertil Nilsson som själv har projektet som en del i sin lärarutbildning som blir klar när bilen står färdig.

Nytta med nöje och full fart framåt således!

Mer läsning

Annons