Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint flyt i djupsnön

/
  • Undangömd motor på sportmaskinen Polar rush.Familjeracern Artic cat TZ1 turbo LXR LE.
  • Precis som på Arctic cat kan dynan bak monteras av på Lynx och ersättas med till exempel pakethållare. Foto: Johannes Collin

Skotermarknaden bjuder på en uppsjö olika modeller som går in i varandra, och det skapas helt nya klasser. Vi har tittat på tre nya, vitt skilda modeller.

Annons

Bakom styret på sportskotern Polaris rush håller man sig för skratt en riktigt kall dag. Den lilla vindrutan tar bort vinden från en del av kroppen men armar och huvud sitter i princip oskyddade.

Bakom den stora rutan på arbetshästen Lynx grand tourer däremot slipper man den mesta fartvinden, likaså på touringmaskinen med det krångliga namnet Arctic cat TZ1 turbo LXR LE.

Det här är tre vitt skilda snöskotrar, men det är egentligen bara Polaris rush som är helt egen i gänget.

För det första är Rush en sportmaskin, alltså en skoter som varken lämpar sig särskilt väl för vare sig arbete eller familjeliv. Men, bland de sportiga snöskotrarna är den unik med sin helt nya typ av bakfjädring. Precis som på moderna motorcyklar har Polaris tekniker gett Rush en stötdämpare som sitter under dynan i stället för inne i boggien som mattan går runt. Dessutom går det enkelt att ställa stötdämparna både fram och bak efter humör och vikt. Resultat är en maskin som är lekande lätt att köra.

Arctic cat TZ1 turbo LXR LE är en familjeracer. Den har all lyx man kan tänka sig, till exempel fjärrstart så att du kan stå inne i stugan och starta den. Fjädringen för tankarna till amerikanskt gung men den är inte svajig, bara bekväm. På den breda dynan (som är snudd på för bred) sitter både du och passageraren skönt i timmar. Det här är en långfärdsmaskin, en snöskotrarnas Honda gold wing.

Kraften sinar aldrig. Men, den som tror att TZ1 turbo LXR LE bara är en bekväm glidare tappar hakan när tumgasen trycks in. Med fyrtaktsmotorns 177 hästkrafter och rejält vridmoment sinar aldrig kraften.

Lynx grand tourer adventure är en bredbandare, en arbetsmaskin. Men den är så mycket mer än bara ett arbetsredskap. Lynx har lyckats para ihop en bredbandare med en modern touringskoter och fått en både bekväm och robust maskin som man inte tvekar att ta ut i vare sig snöstorm och sträng kyla eller på långtur med familjen.

Flyt i snön. Många skotertillverkare talar om hybrider men få har lyckats para ihop så många olika sorters snöskotrar på ett lika bra vis som Lynx. Här finns kraft så att det räcker för både timmerlast och för att köra ifrån en och en annan sportskoter. Mattan, som är både lång och bred, ger ett grymt grepp på hårdspåret och fint flyt i djupsnön.

Annons